"Українців, мабуть, вважають дебілами" і позбавляють права на отримання інформації – Сюмар
"Українців, мабуть, вважають дебілами" і позбавляють права на отримання інформації – Сюмар

"Українців, мабуть, вважають дебілами" і позбавляють права на отримання інформації – Сюмар

Законопроєкт про боротьбу з дезінформацією, підготовлений Мінкультом, не має аналогів у світі за рівнем запровадження обмежень в інформаційному просторі й відповідальності для ЗМІ, вважає нардеп від фракції "Європейська солідарність" Вікторія Сюмар.

Вона пояснила, як подібні новації влади можуть працювати на практиці.

Політик пояснила, що міністерство культури, молоді і спорту розробило законопроект, який раніше називався законом про дезінформацію, а нині "дуже хитро почали називати законом про право громадян на достовірну інформацію".

"Я хочу нагадати, що Конституція України дає українцям право на інформацію загалом, вони вже самі мають право визначатися.

Люди у нас розумні і напевно можуть зрозуміти, яка інформація є достовірною або недостовірною.

Міністерство так не вважає, воно вважає українців очевидно дебілами, коли саме міністерство має забезпечити достовірність", – зазначила Сюмар.

"Недостовірна інформація – це інформація неповна або перекручена", – зауважила нардеп і як приклад навела історію з візитом Зеленського в Оман.

"Президент Зеленський відпочивав в Омані, кажуть українські журналісти.

А він каже, що це був робочий візит.

Тобто, якщо ви кажете, що він там відпочивав, ви фактично подаєте недостовірну інформацію.

Знаєте, що таке дезінформація? Це ось та сама недостовірна інформація, яка має суспільну цінність.

Інформація про відпочинок президента, очевидно, має суспільну цінність, оскільки йдеться про один із інститутів держави.

Сказавши, що президент Зеленський відпочивав в Омані, ви вже поширюєте дезінформацію", – пояснила Сюмар.

Вона наголосила: "В проєкті передбачається, що таку дезінформацію і недостовірну інформацію потрібно блокувати, і провайдери мають забезпечити це за поданням людини, яка призначається урядом.

Тобто уряд тепер буде призначати відповідальну особу, яка буде називатися Уповноважений з питань інформації.

Якщо цей Уповноважений вважає, що ваша новина не відповідає індексу довіри, то, відповідно, він звертається до провайдера з пропозицією заблокувати сайт, повідомлення, Ютюб–канал або навіть месенджер для передачі швидких повідомлень, тобто месенджери типу Телеграм чи Whats.

За словами політика, цікаві новації очікують у зв'язку з цим законопроєктом і професію журналіста.

"Тепер журналісти будуть ділитися на "журналістів" і на "професійних журналістів".

"Професійні журналісти" матимуть значно більше прав, але вони зобов'язані бути членами однієї асоціації.

Так от до журналістів міністерство визначає таку кількість вимог і пише, що журналісти просто зобов'язані їх виконувати.

Наприклад, журналіст зобов'язаний доводити безпосередньо до керівника або особи, яка здійснює редакційний контроль, про можливість позовів та пред'явлення інших передбачених законом вимог у зв'язку з поширенням підготовленим ним матеріалів.

Тобто, насправді журналіст має бути ще й юристом, очевидно", – наголошує депутат.

"Журналіст зобов'язаний відмовитися від виконання редакційного завдання, якщо воно не може бути виконано без порушень правил журналістської етики або законодавство.

Як це працює на прикладі? Якщо повна інформація – це інформація, яка містить позиції різних сторін, то по факту журналістам заборонено подавати інформацію, якщо уряд не дав свою позицію з цього питання.

Тобто будь–який факт буде заблоковано для подачі, якщо у вас не буде іншої точки зору, в першу чергу точки зору держави.

Хоча насправді, навіть якщо вона буде, то завжди може знайтися сторона, яка скаже, що моя точка зору тут не висвітлена.

Ця інформація є неповною, а отже неправдивою, а отже дезінформацією, а отже має бути заблокованою", – додала Сюмар.

Вона назвала законопроєкт ідеальним інструментом для цензури.

"Я не знаю аналогів подібних документів.

Я думаю, що закони "16 січня" – це "детский лепет на лужайке" порівняно з тим, що нам пропонують зараз", – переконана політик.

Ніде в світі таких норм не існує, наголосила Сюмар.

Вони були б надзвичайно радикально сприйняті, адже фактично встановлюють заборону на слово і впроваджують блокування на високому рівні, пояснила політик.

"Я думаю, що після таких новел міністерство культури, молоді і спорту варто було б перейменувати в "міністерство правди".

Ось тільки ті категорії, якими вони оперують, індекс довіри, який має на меті, даруйте мені, встановлювати цензуру, це саме від Орвелла.

Цю систему Орвелла під такою благородною метою демократичних процесів в Україні і права людей на достовірну інформацію, нам зараз намагаються втюхати", – підсумувала вона.

І наголосила: "Українці – не ідіоти, вони самі розберуться, дайте можливість інформації циркулювати без кримінальної відповідальності".

Источник материала
Поделиться сюжетом