У Британії створили віртуальну електростанцію на базі домашніх сонячних батарей
У Британії створили віртуальну електростанцію на базі домашніх сонячних батарей

У Британії створили віртуальну електростанцію на базі домашніх сонячних батарей

У Британії створили об'єднану мережу з 100 домашніх накопичувачів «сонячнії» енергії, скоординоване управління якими здійснюється через хмарну платформу.

Проект реалізував британська енергетична компанія Centrica спільно з німецькою Sonnen, що спеціалізується на виробництві систем зберігання електроенергії, передає ruscable.

Перша у Великобританії віртуальна електростанція (virtual power plant, VPP), що використовує інноваційні хмарні технології і складається з децентралізованих побутових накопичувачів енергії, отримала схвалення енергохолдингу National Grid на надання послуг з регулювання частоти (Dynamic Firm Frequency Response, FFR).

Таким чином VPP буде споживати (акумулювати) електроенергію у періоди перевантаження мережі при зниженому попиті і віддавати її у мережу у періоди високого попиту на електроенергію.

Управління VPP здійснюється з використанням хмарного програмного забезпечення "Flex.

Pond", розробленого Centrica.

"Ми змогли розробити рішення, яке дозволяє оптимізувати роботу як домашніх сонячних батарей, так і великих комерційних електростанцій в рамках єдиної VPP-платформи, - зазначив директор з оптимізації Centrica Пітер-Ян Мерманс.

- Крім того, клієнти отримують більший контроль за своїм енергоспоживанням, мінімізуючи супутні витрати".

Об'єднання побутових накопичувачів енергії в VPP дозволяє об'єднаним в рамках віртуальної електростанції власникам побутових систем, що складаються з сонячних панелей і накопичувачів енергії, максимізувати кількість вироблюваної їх генеруючими установками електроенергії і брати участь у забезпеченні стійкості і надійності енергосистеми Великобританії, тим самим знижуючи свої витрати на оплату електроенергії.

Источник материала
Поделиться сюжетом