Терористам "ДНР" повідомили про підозру у жорстокому поводженні з українськими військовополоненими
Терористам "ДНР" повідомили про підозру у жорстокому поводженні з українськими військовополоненими

Терористам "ДНР" повідомили про підозру у жорстокому поводженні з українськими військовополоненими

Прокурори повідомили про підозру за фактами участі у незаконних збройних формуваннях "ДНР" та жорстокого поводження з військовополоненими чотирьом громадянам України, які брали участь у проведенні "параду полонених" в окупованому Донецьку 24 серпня 2014 року.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

"50 військовополонених вишикували у похідну колону та у супроводі озброєних гвинтівками осіб змусили рухались центральною вулицею окупованого Донецька.

Під час руху колони військовополонені зазнавали образ, ударів та побоїв, чим принижувалась їхня честь і гідність", - йдеться у матеріалах слідства.

Як зазначили в ОГП, проведення подібних заходів порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року, яка визначає гуманне поводження з ними, гарантує їхній захист, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

Люди, яких утримували бойовики, розповіли про жорстоке поводження з цивільним населенням та катування.

Як повідомлялося, 29 грудня неподалік КПВВ "Майорське" на Донбасі відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

На підконтрольну Україні територію повернулися полонені, яких утримували бойовики "Л/ДНР".

Зокрема, серед них танкіст Богдан Пантюшенко, спецпризначенці Сергій Глондар та Олександр Коріньков, журналіст Станіслав Асєєв та багато інших.

Водночас, росіянам віддали організаторів теракту в Харкові, коли загинуло четверо осіб, ексберкутівців, яких звинувачують у розстрілах на Майдані, а також низку російських диверсантів, сепаратистів, шпигунів та терористів.

Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 127 осіб зі списку ОРДЛО.

СБУ вже назвала імена всіх звільнених українців.

Ввечері, 29 грудня, звільнені з полону українці прилетіли до аеропорту Бориспіль, де їх зустрічали рідні та президент України Володимир Зеленський.

Пізніше у лікарні розповіли, що звільнені в результаті обміну полонені українці мають хронічні хвороби, але стан усіх дозволяє говорити про відсутність потреби невідкладного оперативного втручання.

Источник материала
loader
loader