Вимагають 8 мільярдів: “Нафтогаз” знову подає в суд на РФ
Вимагають 8 мільярдів: “Нафтогаз” знову подає в суд на РФ

Вимагають 8 мільярдів: “Нафтогаз” знову подає в суд на РФ

“Нафтогаз” готується подати черговий пакет документів щодо процесу проти Росії за майно, незаконно відібране під час анексії Криму.

Сума позову – близько $8 млрд.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це у понеділок, 10 лютого, повідомив виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

Loading...

Варто зауважити, що у компанії “підкололи” прем’єр-міністра Олексія Гончарука, запропонувавши забрати ці гроші у країни-агресора не через суди, а “мирним шляхом”, щоб потім не потрібно було нікому платити мільйонні премії.

Вітренко повідомив, що цього тижня українська компанія завершує підготовку до ще одного етапу арбітражного процесу проти Росії.

За його словами, відповідачем у справі щодо Криму є РФ, а не “Газпром”, тож цей спір не підпадає під угоду про врегулювання з російською компанією (за яким Україна в обмін на контракт про транзит пробачила “Газпрому” частину боргів та відмовилась від подальших позовів).

Вітренко підколов Гончарука.

Вітренко нагадав, що сума претензій “Нафтогазу” до Росії у позовах “за Крим” становить близько $8 млрд (разом із відсотками).

У зв’язку з цим він підколов прем’єр-міністра Олексія Гончарука, який у листі до наглядової ради вказав, що перемога над “Газпромом” у Стокгольмському арбітражі стала можливою “завдяки досягнутим політичним керівництвом держави домовленостям на міжнародному рівні”.

(Тобто Вітренко натякнув, що Гончарук перетягнув на себе та президента заслуги в цьому процесі).

Тому він запропонував прем’єру повторити подібне і в суперечці за відібране майно у Криму.

“Тоді ми б зекономили на витратах на юристів та на ненависних всім преміях.

Ну а якщо для цього потрібно, як минулого разу, спочатку виграти арбітраж, потім апеляцію, заарештувати активи за кордоном і впритул наблизитися до примусового стягнення, то потрібно всім усвідомити визначальну роль саме “Нафтогазу” у цьому процесі”, – наголосив Вітренко.

Проблеми з “Газпромом” залишилися.

Вітренко додав, що у відносинах із “Газпромом” є ще багато невирішених проблем.

Наприклад, незалежні від “Газпрому” компанії не можуть вести транзит газу із Середньої Азії по території РФ, а незалежні газовидобувні компанії не можуть експортувати газ із РФ.

Якщо їх вирішити, то, за словами Вітренка, Україна зможе отримати додаткові мільярди доларів від транзиту газу, а ціни на сам газ в Україні можуть знизитися на 25% навіть без прямих поставок з РФ.

Тому “Нафтогаз” готовий судитися з Росією.

Зокрема розглядаються можливості:.

скарга у європейський антимонопольний орган (із перспективою судового процесу в Суді Європейського Союзу) щодо зловживання Газпромом своїм домінуючим становищем;.

міжнародний арбітражу у м.

Цюріх за новим транзитним контрактом;.

міжнародний арбітраж у Стокгольмі за контрактом між “Нафтогазом” та “Газпромом” щодо перепоступки боргових зобов’язань “Росукренерго”.

“Якщо ми не знайдемо з “Газпромом” спільної мови, будемо звертатися до політичного керівництва держави для досягнення домовленостей на міждержавному рівні.

Якщо хтось вважає, що росіяни заплатили і уклали новий контракт передусім через домовленості політичного керівництва держави, у нас зараз буде чудова можливість це перевірити”, – підсумував Вітренко.

Додамо, що раніше Україна і Росія підписали угоди, необхідні для продовження транзиту російського газу в Європу через Україну з 1 січня 2020 року.

Росія погодилася продовжити транзит газу через Україну терміном на п’ять років, а Україна – поступитися частиною своїх вимог до Газпрому.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що підписання контракту з “Газпромом” на транзит дозволить знизити ціни на газ.

При цьому нові угоди примушують монополіста платити навіть в тому випадку, якщо блакитне паливо вони не прокачують.

Теги по теме
Россия Нафтогаз Народная Правда аннексия Крыма Газпром
Источник материала
loader
loader