НБУ прокоментував рішення суду на користь звільнених членів наглядової ради «Ощадбанку»
НБУ прокоментував рішення суду на користь звільнених членів наглядової ради «Ощадбанку»

НБУ прокоментував рішення суду на користь звільнених членів наглядової ради «Ощадбанку»

11:58, 20 лютого 2020.

Фінанси.

Регулятор має намір подати апеляцію.

Національний банк України не згоден з рішенням Окружного адміністративного суду Києва про визнання протиправним рішення регулятора відмовити в погодженні призначення Шевки Аджунера, Дмитра Власова Олексія Резнікова головою та членами наглядової ради державного «Ощадбанку».

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор має намір подати апеляцію, оскільки узгодження керівників банків є виключною компетенцією Національного банку згідно з Законом України «Про банки і банківську діяльність», а зазначені рішення суду суперечать Конституції України.

У НБУ нагадали, що відмова у погодженні призначення Шевки Аджунера головою наглядової ради зумовлена конфліктом інтересів у зв'язку з його членством у наглядових радах ще двох великих державних компаній, які є клієнтами банку - «Укренерго» і «Укрзалізниці».

Крім того, як відзначили в НБУ, обставини продовження повноважень голови правління «Ощадбанку» говорять про неналежне виконання головою наглядової ради своїх обов'язків.

Щодо Власова Нацбанк обґрунтував своє рішення невідповідністю рівня його профпридатності.

Крім того, в НБУ заявили про неналежне виконання Власовим своїх обов'язків, як і Рєзніковим.

«Національний банк звертає увагу, що це рішення суду першої інстанції, що не набрали законної сили.

Апеляційні скарги будуть подані після отримання повного тексту рішення», - підкреслили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на початку жовтня припинив повноваження призначених наприкінці травня п'яти членів наглядової ради «Ощадбанку» і одного – «Укрексімбанку», оскільки ці призначення не отримали погодження Національного банку України.

Згідно зі спільною заявою МВФ, ЄБРР і Світового банку, міжнародні партнери України висловились на підтримку дій НБУ, підкреслюючи необхідність жорстких стандартів незалежності і відсутності конфлікту інтересів у наглядових радах держбанків.

Оновлена наглядова рада державного «Ощадбанку» розпочала свою роботу на початку грудня минулого року і обрала головою Байбу Апін.

Источник материала
Поделиться сюжетом