Майбутнє ВДЕ: 70% чи 100% електроенергії до 2050 року?
Майбутнє ВДЕ: 70% чи 100% електроенергії до 2050 року?

Майбутнє ВДЕ: 70% чи 100% електроенергії до 2050 року?

Згідно урядовій Концепції “зеленого” енергетичного переходу України до 2050 року частка ВДЕ у виробництві електроенергії за 30 років може скласти 70%, залишаючи простір для нової атомної та газової генерації.

Альтернативне бачення громадських організацій передбачає повний перехід на 100% відновлюваних джерел енергії в електропостачанні України та досягнення нульового загального балансу викидів та поглинання СО2 до 2050 року.

Наразі уряд працює над розробкою нової інтегрованої енергетичної та кліматичної політики для України.

В січні Мінекоенерго вперше презентувало Концепцію.

«зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року.

У цьому документі встановлюються цілі з перебудови енергетичних секторів та скорочення викидів парникових газів, які є основною причиною зміни клімату.

Згодом Міністерство планує розробити стратегічні документи, які мають узгоджуватися з цією концепцією.

Зокрема, до кінця року мають бути створено Інтегрований національний план з енергетики та клімату, а також цільові плани дій з енергоефективності та ВДЕ.

21 лютого в Києві відбувся круглий стіл, де уряд, громадськість, експерти та представники бізнесу обговорювали допрацьовану Концепцію «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року.

Одночасно, перед місцем проведення заходу на Софіївській площі, громадські активісти протестували з вимогою до Уряду взяти курс на перехід до 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року.

Цією акцію вони озвучили голоси 14 тисяч українців і українок, які підписали відповідне звернення до Мінекоенерго.

Основні вимоги активістів – поступово закривати всі існуючі вугільні та атомні електростанції, які шкодять довкіллю та здоров'ю людей, а також негайно відмовитися від будівництва нових ТЕС та АЕС, пріоритетно спрямувати стратегічні інвестиції у заходи з підтримки енергоефективності, розвивати відновлювану енергетику, екологічний громадський транспорт, сприяти розвитку розподіленої генерації та модернізації електромереж.

Основним джерелом викидів СО2 в Україні є викопна енергетика, тож головний крок для зупинення кліматичної кризи – це відмова від спалювання вугілля, нафти та газу і перехід на відновлювані джерела енергії.

Щоб зупинити стрімкі темпи зміни клімату, світ має припинити викидати парникові гази вже до 2050 року.

У планах уряду України – досягти вуглецевої нейтральності лише до 2070, що не сумісно з цілями Паризької Угоди щодо обмеження глобального потепління на рівні до 2х градусів Цельсія.

Вчені з Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату попереджають, що для стримання кліматичної кризи та збереження цивілізованого світу, всі країни мають стати вуглецево нейтральним до 2050 року.

Згідно дослідження Інституту економіки і прогнозування НАН України, опублікованого у 2017 році, Україна здатна перейти на 91% чистої енергії в загальному енергобалансі (разом з опаленням та транспортом) використовуючи вже існуючі економічно доступні технології, при цьому додатковий потенціал від інновацій та глибоких структурних змін економіки не враховувався.

Источник материала
Поделиться сюжетом