Як українська друкарня перейшла на перероблений папір
Як українська друкарня перейшла на перероблений папір

Як українська друкарня перейшла на перероблений папір

Друкарня Print.

Store Group почала використовувати папір з переробленої сировини для виготовлення поліграфічної продукції.

До змін спонукало замовлення Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UА, передає delo.

"Наші партнери загорілися підтримати тренд збереження природи і поставили завдання надрукувати два види поліграфічної продукції: щоденний гід (газету) та програму фестивалю - на офсетному та крейдованому папері відповідно, - згадує менеджер друкарні Print.

Store Group Максим Петлевич.

- Проаналізувавши ринок паперу України, виявили, що ситуація з офсетним і крейдованим папером плачевна: офсетний папір з переробленої сировини ми знайшли лише в одного трейдера, і то в залишках - нам пояснили, що такий папір не користується попитом».

Паперу вторинної переробки без покриття, який радять використовувати для друку брошур, звітів, корпоративних матеріалів, інформаційних бюлетенів та упаковки, у світі виготовляється чимало, зауважує фахівець.

«Зазвичай такі папери рекомендуються для офсетного, цифрового електрографічного та струменевого друку, - пояснює він.

- Як правило, всі виробники паперів вторинної переробки наголошують на видатних характеристиках продукту, високому ступені білості, гладкій поверхні, високій непрозорості, наявності сертифіката FSC Certified Recycled, відсутності вмісту хлору, відповідно до системи екологічного менеджменту ISO 14001».

Крейдований папір з макулатури на ринку України взагалі не представлено, каже менеджер Print.

Store Group, тоді як на світовому ринку на 100% перероблений крейдований папір виготовляється і сертифікований для цифрового та офсетного друку, виробники мають численні сертифікати - FSC, Ecolabel, Food Safe, Process Chlorine Free.

«На крейдованому папері, отриманому в результаті 100% вторинної переробки, рекомендують друкувати звіти, глянсові брошури, листівки, матеріали для прямих поштових розсилок, книги, каталоги, розкішні журнали, вітальні листівки, запрошення, меню, візитні картки і плакати, - пояснює Максим Петлевич.

– Оскільки ми не знайшли на ринку України 100% переробленого крейдованого паперу, то використали крейдований папір з сертифікатом відповідності походження целюлози: у цьому випадку ліс вирощується спеціально для виробництва паперу з подальшим заміщенням насаджень».

Програма схвалення сертифікації лісів - Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) та Лісова опікунська рада - Forest Stewardship Council (FSC) сертифікують папір з дерев, заготовлених відповідно до принципів, покликаних забезпечити належну лісогосподарську практику.

«Перероблений офсетний папір виявився не гіршим у виробництві, а місцями й більш зручний, ніж традиційний папір з целюлози, до того ж жодне дерево при вторинній переробці сировини та виготовленні паперу не постраждало, - розповідає Максим Петлевич.

- Експеримент вдався: замовник отримав якісну поліграфію, а ми - задоволення від роботи з новим видом сировини».

Після успішного досвіду друкарня Print.

Store Group вирішила самостійно завозити папір з переробленої сировини.

Вторинна переробка паперу зберігає енергетичні ресурси, запобігає забрудненню грунту та повітря.

Так, згідно з даними Управління енергетичної інформації США, споживання енергії у порівнянні з папером, виготовленим з непереробленої целюлози, скорочується на 40%.

Агентство з охорони довкілля США (EPA) підрахувало, що при переробці паперу ступінь забруднення води на 35%, а повітря на 74% менший, ніж при виробництві первинного паперу.

У 2014 року рівень переробки паперу в Європі становив 71,7%.

Источник материала
Поделиться сюжетом