"Укроборонпром" переплачував за російські комплектуючі у 2-3 рази - матеріали розслідування
"Укроборонпром" переплачував за російські комплектуючі у 2-3 рази - матеріали розслідування

"Укроборонпром" переплачував за російські комплектуючі у 2-3 рази - матеріали розслідування

18:33, 26 лютого 2020.

Різне.

120.

Держконцерн здійснював закупівлі через "фірми-прокладки", виводячи різницю в офшорні компанії.

Впродовж 2015-2019 років державний концерн "Укроборонпром" купував продукцію оборонного призначення з Росії за завищеними в рази цінами.

Про це йдеться в обґрунтуванні судової ухвали, що оприлюднена в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Згідно з документом, досудовим розслідуванням встановлено, що оборонним підприємством через спецекспортерів (структурні підрозділи ДК "Укроборонпром") укладаються реальні договори на постачання військової продукції або надання послуг з ремонту озброєння.

В рамках таких договорів підприємство через спецекспортера отримує експортну виручку за поставлену продукцію чи надані послуги.

Паралельно спецекспортер укладає агентські угоди з офшорними компаніями про надання агентських послуг щодо сприяння укладенню експортних контрактів.

Формально внаслідок надання певних визначених послуг агент отримує винагороду в розмірі 15-20% від суми отриманої підприємством-виробником експортної виручки.

Такі агентські угоди зазвичай укладаються раніше або напередодні укладання реального експортного контракту, носять загальний характер і не містять відомостей щодо конкретного контракту, укладання та реалізацію якого буде забезпечено.

"Таким чином, зазначені агентські договори використовувалися під будь-який експортний контракт і, як наслідок, здійснювалося виведення з України коштів у офшорні юрисдикції", - наголошується в матеріалах досудового розслідування.

"Зокрема, спецекспортерами в інтересах вітчизняних оборонних підприємств укладалися імпортні контракти на постачання необхідних комплектуючих з іноземними компаніями (Об`єднані Арабські Емірати, Чеська Республіка, Великобританія, Республіка Кіпр тощо).

При цьому, фактично в Україну постачалася продукція військового призначення та подвійного використання, виготовлена на підприємствах Російської Федерації, які перебувають під санкціями (т.

"схема обходу прямих поставок").

При цьому вартість таких поставок була завищеною в 2-3 рази", - йдеться в судовій ухвалі.

Ухвалу прийнято за клопотанням слідчого СБУ про тимчасовий доступ до документів в рамках розслідування кримінального провадження № 42019000000001937 від 2 вересня 2019 року за фактом вчинення злочинів, передбачених ч.

1 ст.

111, ч.

5 ст.

191 та ч.

2 ст.

364 Кримінального кодексу України.

info дізналися, що «Укроборонпром» переплачував за запчастини для військових транспортних літаків Ан-26 з Росії.

В сюжеті йдеться, що Ан-26 сконструйований в Україні, але деякі інструменти до нього завозили з Росії.

По дорозі в Україну, ціна на ці запчастини зростала в рази.

За поставку запчастин відповідало підприємство концерну «Укрспецекспорт».

Источник материала
loader
loader