Новий коронавірус може переносити свійська худоба. Чим це загрожує тваринникам?
Новий коронавірус може переносити свійська худоба. Чим це загрожує тваринникам?

Новий коронавірус може переносити свійська худоба. Чим це загрожує тваринникам?

Міністерство охорони здоров’я України з посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) випустило інформацію щодо уникнення продукції тваринництва та свійських і домашніх тварин, аби убезпечити себе від зараження коронавірусом SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19.

«Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря.

Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано», — йдеться в повідомленні.

Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло.

«Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що, хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування.

Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C).

Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження.

З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі», — говорять в МОЗ.

Але це не означає, що працівники молочних та м’ясних ферм чи свинокомплексів знаходяться у більшій небезпеці.

«Потрібно розуміти різницю між „уханським“ коронавірусом і групою коронавірусів, які є і на території України.

Вона доволі велика і на території України, у тваринництві, наприклад є відомий коронавірус великої рогатої худоби — зимова діарея корів», — заявив голова Української голштинської асоціації Ігор Присяжнюк.

Тож більшого, ніж для усіх інших громадян, ризику для працівників галузі тваринництва наразі немає.

«Уханський коронавірус проявляється пневмонією.

А коров'ячий — діареєю.

І всі повідомлення, що COVID-19 прийшов з тваринницького ринку, пов’язані з тим, що в Китаї ринок тваринницької продукції включає в себе, наприклад, змій.

Від яких ніби-то й пошла хвороба», — впевнений спеціаліст з ветеринарії.

За його словами, в інструкції МОЗ вказано уникати продукти тваринництва, оскільки в замороженому стані вірус може зберігатися до місяця.

«Наприклад, коли на виробництві є хворий, він чхнув на продукт, який потім заморозили та відправили в іншу країну.

Далі його розморозили без відповідної обробки, людина з'їла і заразилася.

Крім того, не варто забувати, що сам вірус живе поза організмом кілька годин.

Тому це нормально, коли країни перекривають імпорт під час пандемії», — сказав Присяжнюк.

Источник материала
Поделиться сюжетом