Міністерство охорони здоров’я України з посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) випустило інформацію щодо уникнення продукції тваринництва та свійських і домашніх тварин, аби убезпечити себе від зараження коронавірусом SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19.
«Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря.
Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано», — йдеться в повідомленні.
Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло.
«Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що, хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування.
Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C).
Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження.
З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі», — говорять в МОЗ.
Але це не означає, що працівники молочних та м’ясних ферм чи свинокомплексів знаходяться у більшій небезпеці.
«Потрібно розуміти різницю між „уханським“ коронавірусом і групою коронавірусів, які є і на території України.
Вона доволі велика і на території України, у тваринництві, наприклад є відомий коронавірус великої рогатої худоби — зимова діарея корів», — заявив голова Української голштинської асоціації Ігор Присяжнюк.
Тож більшого, ніж для усіх інших громадян, ризику для працівників галузі тваринництва наразі немає.
«Уханський коронавірус проявляється пневмонією.
А коров'ячий — діареєю.
І всі повідомлення, що COVID-19 прийшов з тваринницького ринку, пов’язані з тим, що в Китаї ринок тваринницької продукції включає в себе, наприклад, змій.
Від яких ніби-то й пошла хвороба», — впевнений спеціаліст з ветеринарії.
За його словами, в інструкції МОЗ вказано уникати продукти тваринництва, оскільки в замороженому стані вірус може зберігатися до місяця.
«Наприклад, коли на виробництві є хворий, він чхнув на продукт, який потім заморозили та відправили в іншу країну.
Далі його розморозили без відповідної обробки, людина з'їла і заразилася.
Крім того, не варто забувати, що сам вірус живе поза організмом кілька годин.
Тому це нормально, коли країни перекривають імпорт під час пандемії», — сказав Присяжнюк.