Жеваго в обмін на держзамовлення. Зеленський закликав власника "АвтоКрАЗу" вийти на зв'язок
Жеваго в обмін на держзамовлення. Зеленський закликав власника "АвтоКрАЗу" вийти на зв'язок

Жеваго в обмін на держзамовлення. Зеленський закликав власника "АвтоКрАЗу" вийти на зв'язок

Колишній нардеп і власник кременчуцького автомобільного заводу "Авто.

КрАЗ" Костянтин Жеваго повинен "вийти на зв'язок" із владою, якщо він хоче, аби його підприємство отримало державне замовлення.

Експолітика оголосили в розшук через справу банкрутства банку "Фінанси та кредит".

"Передайте власнику, щоб вони вийшли з нами на зв'язок, тоді можна вирішити питання і банкрутства, і вийти з усіх цих позовів, судових справ.

Те, що ми зараз чуємо, я думаю, що це єдиний вихід.

Паралельно ми все зробимо, що ви попросили (розмістити держзамовлення)..

Але можуть бути проблеми.

Давайте зараз разом попрацюємо, щоб ви не просто чекали", - сказав президент України Володимир Зеленський гендиректору "Авто.

КрАЗу" Роману Черняку під час відвідин Кременчука Полтавської області, пише УНІАН.

Президент зазначив, що "не держава винна в тому, що зараз десь власники в розшуку.

Я думаю, що їм потрібно вийти на зв'язок".

Міністр інфраструктури Владислав Криклій висловив ідею своєрідного "обміну".

"Завод повертає нам власника, а ми повертаємо державні замовлення.

Все справедливо", - зазначив Криклій.

"У принципі, чесно", - підтримав Зеленський.

ПАТ "Авто.

КрАЗ" - найбільший у Європі виробник і постачальник вантажних автомобілів цивільного і спеціального призначення, запасних частин до них, причепів та напівпричепів.

27 вересня перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко заявила, що Жеваго перевіряли на причетність до злочинної схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку "Фінанси і кредит" і заочно вручили підозру.

За даними відомства, він є бенефіціарним власником банку.

За даними Варченко, під час досудового розслідування встановлено, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках.

Згодом між банком "Фінанси і кредит" та іноземними банками було укладено договори застави на суму понад 113 млн доларів, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, які було розміщено на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку "Фінанси і кредит" саме ті 113 млн доларів.

Заставу іноземні банки списали відразу після того, як банк "Фінанси і кредит" було оголошено неплатоспроможним.

Жеваго підозрюють за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 (організація розтрати чужого майна, що перебуває у віданні посадової особи, вчиненої за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

26 грудня 2019 року Національний банк України розпочав примусове стягнення 1,539 млрд грн із колишнього власника збанкрутілого банку "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго в рахунок погашення заборгованості банку за раніше наданими кредитами рефінансування.

Источник материала
Поделиться сюжетом