Як втратити півтрильйона доларів, інвестуючи у вугільну енергетику
Як втратити півтрильйона доларів, інвестуючи у вугільну енергетику

Як втратити півтрильйона доларів, інвестуючи у вугільну енергетику

Більше 60% вугільних електростанцій, що діють на сьогодні в світі, виробляють електроенергію з більш високою вартістю, ніж вона могла б бути вироблена новими електростанціями, що працюють на основі відновлюваних джерел енергії.

Не пізніше 2030 року, практично скрізь у світі буде дешевше побудувати нові вітрові або сонячні електростанції, ніж продовжувати експлуатувати (амортизовані) вугільні.

Як втратити півтрильйона доларів, інвестуючи у вугільну енергетику - Фото 1.

Такі висновки містяться в новій доповіді «Як втратити більше півтрильйона доларів.

Економічні наслідки дефляційної енергетики для інвестицій у вугільну генерацію», опублікованій організацією Carbon Tracker.

У той же час у всьому світі сьогодні плануються або вже будуються 1046 нових вугільних електростанцій загальною потужністю 499 ГВт і вартістю 638 мільярдів доларів.

Carbon Tracker попереджає, що ці інвестиції можуть ніколи не окупитися, оскільки строк повернення інвестицій у вугільну генерацію зазвичай становить 15-20 років.

Carbon Tracker порівняв теперішню вартість одиниці енергії (LCOE) наземних вітрових і сонячних фотоелектричних систем з наведеною вартістю вугільних станцій або їх питомими операційними витратами.

Компанія проаналізувала 95% діючих і проектованих вугільних об’єктів.

Метт Грей, співавтор доповіді зазначає: «Відновлювані джерела енергії перевершують вугілля по всьому світу, і передбачувані інвестиції у вугільні електростанції ризикують перетворитися на знецінені активи..

З економічної точки зору урядам слід було б негайно анулювати нові вугільні проекти і поступово згорнути діючі електростанції».

Країни з найбільшими потужностями вугільної енергетики — Китай, Індія і США стикаються з «екстремально високим» ризиком знецінення генеруючих вугільних активів, вважає Carbon Tracker.

Якщо в США вугільні електростанції закриваються ударними темпами, то в КНР та Індії на стадіях проектування та будівництва знаходяться об’єкти вугільної генерації загальним об’ємом до 300 ГВт.

При цьому в Китаї, наприклад, вартість одиниці енергії 71% діючих вугільних електростанцій вище, ніж у нових сонячних і вітрових.

Источник материала
loader
loader