Викопне паливо щороку забирає життя 5,5 млн людей
Викопне паливо щороку забирає життя 5,5 млн людей

Викопне паливо щороку забирає життя 5,5 млн людей

Забруднення повітря — це неминуча небезпека для людини, що викликає безліч хвороб.

Про це йдеться у дослідженні вчених Німецького центру досліджень серцево-судинних захворювань, видане видавництвом Оксфордського університету від імені Європейського співтовариства кардіологів, передає hevcars.

Вчені досліджували зв'язок між впливом забруднюючих речовин і виникненням захворювань.

На підставі своїх результатів вони оцінили надмірну смертність від конкретної хвороби і очікувану тривалість життя у всіх країнах світу.

Результати дослідження показують, що смертність, викликана забрудненням атмосферного повітря, є найвищою в Східній Азії (35%) і Південній Азії (32%), далі йде Африка (11%), Європа (9%), Північна і Південна Америка (6%).

Найнижчі показники смертності відзначаються в Австралії (1,5%), що пов'язано з найсуворішими стандартами якості повітря.

Викопне паливо щороку забирає життя 5,5 млн людей - Фото 1.

Згідно з результатами дослідження, майже * смертей, викликаних забрудненням повітря або близько 5,5 млн осіб на рік, можна уникнути скоротивши використання викопного палива.

За оцінками дослідників, середня очікувана тривалість життя в світі збільшиться більш ніж на рік, якщо позбавитися викидів викопного палива.

У минулому році та ж команда опублікувала аналогічне дослідження, присвячене наслідкам забруднення повітря в Європі, яке визначило, що близько 800 000 європейців щорічно, вмирають завчасно через хвороби, спричинені забрудненням повітря, яке скорочує тривалість життя жителів Європи більш ніж на 2 роки.

Забруднення повітря, у першу чергу частинками PM2.5 і озоном, впливає на скорочення тривалості життя населення більше, ніж багато інших факторів ризику, такі як куріння, інфекційні захворювання і навіть насильство, включаючи збройні конфлікти.

Дослідження ґрунтується на глибокому вивченні впливу забруднення повітря на здоров'я людини, у порівнянні з іншими факторами ризику у глобальних масштабах і показує, що дана проблема є основною причиною передчасної смертності і скорочення тривалості життя, зокрема, через серцево-судинні захворювання.

Викопне паливо щороку забирає життя 5,5 млн людей - Фото 2.

У 2015 році забруднення повітря викликало 8,8 млн випадків передчасної смерті в усьому світі, що відповідає зниженню очікуваної тривалості життя на душу населення в середньому на 2,9 роки.

У той час як відносно тютюнопаління ці показники становлять 2,2 року (7,2 млн смертей), ВІЛ/СНІД — 0,7 року (1 млн), захворювання викликані укусами паразитів, такі як малярія, сказ, жовта лихоманка — 0,6 року (600 000).

Источник материала
loader
loader