Європейські експерти допоможуть навести лад на енергетичних ринках
Європейські експерти допоможуть навести лад на енергетичних ринках

Європейські експерти допоможуть навести лад на енергетичних ринках

В рамках програми EU4Energy з залученням експертів Секретаріату Енергетичного Співтовариства 20 березня було розпочато проект технічної допомоги для України щодо імплементації в національне законодавство положень Регламенту (ЄС) 1227/2011 про цілісність та прозорість оптових енергетичних ринків (Regulation on Market Integrity and Transparency - REMIT).

Цей регламент визначає юридичну основу для виявлення та покарання інсайдерської торгівлі та маніпуляцій на оптових ринках електроенергії та газу в Європі.

Згідно повідомлення Секретаріату Енергетичного Спітовариства загальна мета проекту - покращити існуюче законодавче та регуляторне середовище енергетичного сектору України шляхом його гармонізації з нормативно-правовою базою та найкращими практиками ЄС.

"Повна та якісна імплементація положень Регламенту REMIT закладе умови для формування справедливих та конкурентних оптових цін на енергоносії, що дозволить енергетичному ринку ефективно функціонувати на користь споживачів та промисловості", - йдеться у повідомленні.

Передбачається, що експерти проекту працюватимуть над розробкою змін до Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Закону про ринок електроенергії та інших нормативно-правових актів України.

Зокрема, зміни в НПА мають запобігти подальшим маніпуляціям на ринку електричної енергії.

Регламент № 1227/2011 про цілісність та прозорість оптових енергетичних ринків (REMIT) було включено в нормативно-правову базу Договору про Енергетичне Співтовариство в листопаді 2018 року в рамках роботи 16-го з'їзду Ради Міністрів.

В рамках 16-ої Міністерської ради Енергетичного Співтовариства також було ухвалено керівні принципи загальної кліматичної політики до 2030 року, які визнають необхідність встановлення цілей щодо енергоефективності, відновлювальних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів.

Згідно цього рішення національні цілі країн-учасниць договору повинні відповідати загальному курсу ЄС на декарбонізацію та підтримувати формування спільних кліматичних цілей для Договірних Сторін, враховуючи відповідні соціально-економічні відмінності, технологічні досягнення та зобов'язання відповідно до цілей Паризької Угоди.

Источник материала
loader
loader