Річна генерація приливних та хвильових електростанцій за 10 років зросла вдесятеро
Річна генерація приливних та хвильових електростанцій за 10 років зросла вдесятеро

Річна генерація приливних та хвильових електростанцій за 10 років зросла вдесятеро

В рамках діяльності міжурядової програми «Океанічні енергетичні системи» (Ocean Energy Systems, OES), яка реалізується під егідою Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), опубліковано річний звіт, в якому висвітлюється прогрес в приливній і хвильовій енергетиці.

Звіт також описує механізми, що використовуються в усьому світі для прискорення її розвитку.

Згідно з даними, річна генерація приливних і хвильових електростанцій в усьому світі зросла за останнє десятиліття майже в десять разів – з менш ніж 5 ГВт*год у 2009 році до 45 ГВт*год в 2019 році.

«Важливі проекти та ініціативи плануються на найближчі роки, оскільки тенденції декарбонізації посилюються, і уряди по всьому світу виявляють підвищений інтерес до технологій океанської енергетики», – заявив голова OES Генрі Джеффрі з Університету Единбурга.

Наприклад, Іспанія запропонувала цільовий показник в 25 МВт потужності океанічної енергії на 2025 рік, який до 2030 року має зрости до 50 МВт, а Шотландія підтримує розвиток технологій в цій галузі через свій спеціальний Фонд обсягом 10 млн.

фунтів стерлінгів.

Французькі розробники тестують приливні і хвильові установки в промислових масштабах, Австралія виділяє 330 млн доларів на 10-річну галузеву програму, а Китай встановив тимчасовий спеціальний тариф в розмірі еквівалентному 0,33 євро за кіловат-годину для приливної енергетики.

У той же час на шляху розвитку сектора стоять численні перешкоди економічного, технологічного, регуляторного плану.

Щоб їх подолати необхідні спеціалізовані програми, такі як Європейський стратегічний план розвитку енергетичних технологій (European Strategic Energy Technology Plan), мета якого – розгортання пілотних проектів в комерційних масштабах і зниження витрат.

Прихильники морських енергетичних технологій стверджують, що цей сектор може забезпечити економічно ефективну і надійну чисту електроенергію у великих масштабах.

Критики ж вважають, що інші ВДЕ більш конкурентоспроможні і залишаться такими в довгостроковій перспективі.

Источник материала
loader
loader