Підписаний Єрмаком у Мінську протокол не узаконює ОРДЛО, – Зеленський
Підписаний Єрмаком у Мінську протокол не узаконює ОРДЛО, – Зеленський

Підписаний Єрмаком у Мінську протокол не узаконює ОРДЛО, – Зеленський

Про це йдеться у відповіді президента на петицію "з вимогою негайно відкликати підписи представника України під Протоколом засідання Тристоронньої контактної групи, яке відбулось у Мінську 11 березня 2020 року".

За результатами засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року було підписано робочий документ – Протокол, який носить декларативний характер і не передбачає настання правових наслідків (виникнення зобов’язань сторін), у тому числі жодним чином не легітимізує суб’єктність ОРДЛО,.

– йдеться у відповіді.

Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 Закону України «Про міжнародні договори України», відтак уповноваження Президентом України на підписання/рішення про відкликання підписів під робочим документом засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством.

Скандальний документ підписаний у Мінську: основне.

Зустріч тристоронньої контактної групи у Мінську відбулася 11 березня.

У ній брали участь голова Офісу Президента України Андрій Єрмак та відповідальний у Кремлі за український напрямок Дмитро Козак.

Під час зустрічі сторони підписали документ про створення консультативної ради, у якій братимуть участь представники України і бойовики з окупованих Росією територій Донбасу.

Новий орган має здебільшого складатися з політичної підгрупи ТКГ.

А його запуск відбудеться після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини.

Темою цих консультацій стане виконання домовленостей, досягнутих під час паризького саміту в нормандському форматі.

Росія, зі свого боку, називає вищезазначену Консультативну раду "органом для прямого діалогу Донбасу та Києва з політичних рішень".

Це вже викликало шквал критики серед політиків, які звинувачують нового очільника ОПУ у держзраді.

Мовляв, підписання таких домовленостей фактично легалізовує бойовиків як частину переговорного процесу.

Раніше ж протилежною стороною на переговорах була Росія, яка і контролює бойовиків на Донбасі.

Нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович навіть звернувся з листом до голови СБУ із вимогою відкрити кримінальну справу проти глави Офісу Президента Андрія Єрмака і Леоніда Кучми.

Нардеп вважає державною зрадою створення "консультативної ради" спільно з бойовиками з окупованих територій Донбасу і зняття з Росії відповідальності за агресію.

Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины Новости политики Офис Президента Андрей Ермак Вероника Климска Минские договоренности
Источник материала
loader
loader