На валютному ринку виник попит на долари й вони здорожчали - НБУ
На валютному ринку виник попит на долари й вони здорожчали - НБУ

На валютному ринку виник попит на долари й вони здорожчали - НБУ

У середу, 8 квітня, на українському валютному ринку спостерігався попит на валюту.

Через це трохи здорожчав долар.

"Сьогодні ми продали на валютному ринку 44,5 млн доларів США.

Попит дещо перевищував пропозицію, а курс гривні переважно коливався навколо позначки 27,3 гривні за долар США.

Загалом упродовж останніх тижнів ситуація на валютному ринку нормалізувалася.

Ажіотажний попит як з боку бізнесу, так і з боку населення вичерпався.

Разом з цим наприкінці березня Національний банк повернувся до операцій з купівлі валюти.

Відтоді ми викупили в резерви близько пів мільярда гривень", - зазначили в НБУ.

Зазначимо, на початку березня міжнародні золотовалютні резерви становили близько 27 млрд грн, нині ж - майже на 2 млрд менше.

"З урахуванням інтервенцій останніх днів міжнародні резерви України сьогодні залишаються на рівні початку року і перевищують 25 млрд доларів США.

Цього достатньо як для згладжування надмірних курсових коливань на валютному ринку, так і виконання усіх поточних зобов’язань за зовнішнім боргом", - повідомили в Нацбанку.

У пресслужбі регулятора запевнили, що "як і раніше, ми не збираємось запроваджувати адміністративні обмеження та продовжимо послідовну політику на валютному ринку.

Будемо згладжувати курсові коливання як в один, так і інший бік, купуючи або продаючи валюту з огляду на баланс попиту та пропозиції".

29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис.

грн (без змін).

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ були такі: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української.

Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу).

За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар.

За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

В Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через епідемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани.

Про це йдеться в опитуванні на тему "Економічний вплив COVID-19 на Україну", проведеного Американською торгово-промисловою палатою та консалтинговою компанією Deloitte.

Источник материала
Поделиться сюжетом