"Пилова буря" у Києві та області: що каже Кличко та синоптики і при чому тут зміни клімату
"Пилова буря" у Києві та області: що каже Кличко та синоптики і при чому тут зміни клімату

"Пилова буря" у Києві та області: що каже Кличко та синоптики і при чому тут зміни клімату

У багатьох населених пунктах Київської області та у столиці від обіду 16 квітня вирує незвичайна стихія. Люди у соцмережах почали викладати відповідні фото і відео, називаючи це явище "пиловою" та "піщаною" бурями. Дивне для Києва явище прокоментував і мер столиці Віталій Кличко.

ТСН.ua зібрав усе, що наразі відомо про дивне погодне явище та його причини.

Кличко назвав стихію "пиловою бурею"

Так, мер Києва Віталій Кличко заявив, що причина "пилової бурі" в Києві 16 квітня – зміни клімату, про це він написав у своєму телеграм-каналі. Кличко каже, що через кліматичні зміни була безсніжна зима, і звичної норми опадів не було. Це, своєю чергою, спричинило повітряну ерозію ґрунтів та зниження рівня ґрунтових вод. Через них утворився пил, який у столицю приніс північно-західний вітер. 

В Укргідрометцентрі пояснили, що це не "пилова буря"

Синоптики спростували заяву мера столиці Віталія Кличка про те, що у Києві "пилова буря", про це ТСН.ua телефоном повідомили в Укргідрометцентрі. Так, за їхніми даними, у Києві дійсно наразі спостерігається сильний вітер, який міг здійняти у повітря часточки з піском. Однак це не пилова буря. Такі стихії, за словами синоптиків, не можуть виникати у таких великих містах. Разом з тим, в Укргідрометцентрі підтвердили, що таке явище викликане змінами клімату і повідомили, що вітер до кінця дня має стихнути.

Наслідки бурі

Рятувальникам Києва станом на 16:00 надійшло кілька повідомлень про повалені дерева. Загалом ситуація після бурі контрольована. Про це в коментарі ТСН.ua повідомили у пресслужбі ДСНС Києва.

"Є кілька заявок про обвалення дерев в Києві станом на зараз, ми попереджали про складну погодну ситуацію раніше. Поки до 16-ї години нам більше повідомлення про шкоду від бурі не надходило", - повідомли у пресслужбі.

Постраждав від раптової стихії і недобудований Подільсько-Воскресенський міст, на якому тривають ремонтні роботи. Журналісти ТСН зняли, як на мосту розкидало будівельні риштування, які тепер висять на краю і можуть обвалитись у Дніпро. 

На під'їзді до Києва сталася масштабна ДТП через пилову бурю, яка насунулася на столицю та околиці, повідомили у патрульній поліції України.

"Через негоду на автодорозі М-07, "Київ-Ковель-Ягодин" (55-й кілометр під'їзду до Києва) сталася серйозна ДТП за участю шести автомобілів (чотири вантажних і два легкових)", - йдеться у повідомленні. За даними патрульних, унаслідок аварії є загиблі та травмовані. Як зазначається, причиною аварії стала недостатня видимість на автодорогах через пил, який здійнявся від сильного вітру. Наразі рух на цьому відрізку перекрито в обох напрямах. 

У Чорнобильській зоні знову почалася пожежа

У Чорнобильській зоні через сильний вітер знову почалась пожежа. Сильний вітер роздмухав осередки тління в Чорнобильській зоні, через що знову розпочалася пожежа. Про це у Facebook повідомив член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour та Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко. "Піщана буря 16.04 роздмухує осередки тління до відкритого вогню в багатьох місцях", - написав Ємельяненко. 

Відео Пилова буря у столиці: ураганний вітер приніс у Київ величезну хмару пилу

У Київській області вирувала стихія. Сильний вітер спричинив пилову бурю одразу в кількох містах. Більше – у сюжеті.  

Пилова буря у столиці: ураганний вітер приніс у Київ величезну хмару пилу
ТСН. 16:45
Источник материала
loader
loader