Арештоване майно "Газпрому" в Україні намагались продати за 7% від реальної вартості – САП
Арештоване майно "Газпрому" в Україні намагались продати за 7% від реальної вартості – САП

Арештоване майно "Газпрому" в Україні намагались продати за 7% від реальної вартості – САП

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро України зупинили схему продажу майна російського "Газпрому" в Україні за заниженою вартістю. Розслідування здійснюється у провадженні за фактом зловживання службовим становищем колишнім керівництвом Міністерства юстиції України, повідомляє пресслужба САП.

Як відомо, Антимонопольний комітет України у січні 2016 року оштрафував ПАТ "Газпром" на 85, 966 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України. Оскільки штраф сплачено не було, майно "Газпрому" на території України було арештовано. Згідно з оцінкою арештованого активу, частка акції однієї з міжнародних газових компаній мала вартість понад 630 мільйонів гривень.

Однак, за пів року було проведено ще одну оцінку тих самих акцій. І, як зазначає САП, їхня вартість безпідставно впала до 40 мільйонів гривень.

"Незважаючи на вищевикладене, за результатом аукціону зазначений актив був проданий одній з інвестиційних компаній за 41 000 000 гривень. Тобто корупційна знижка склала 93%, а держава недоотримала приблизно 600 000 000 гривень доходу", - повідомляє САП.

На підставі зібраних детективами доказів, прокурор звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням про арешт цього активу, і слідчий суддя це клопотання задовільнив. Також суддя ВАКС погодив передачу цих цінних паперів в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

"…що може стати ефективним способом наповнення державного бюджету в умовах карантину", - резюмує антикорупційна прокуратура.

ПРОКУРОРАМИ САП ТА ДЕТЕКТИВАМИ НАБУ ОГОЛОШЕНО АНТИКОРУПЦІЙНИЙ КАРАНТИН ШАНУВАЛЬНИКАМ КУПІВЛІ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА З...

Опубліковано Спеціалізована антикорупційна прокуратура Четвер, 23 квітня 2020 р.

Нагадаємо, 30 грудня 2019 року в результаті тристоронніх переговорів Україна-Росія-Європейський Союз сторони підписали новий контракт про транзит газу. Угоду укладено на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах. За підрахунками виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, доходи від транзиту газу, які Україна отримає протягом наступних 5 років, складуть 7,2 мільярда доларів.

У рамках пакетної угоди Росія виплатила Україні майже 3 мільярди доларів грошима за рішенням Стокгольмського арбітражу. Водночас, українська сторона відмовилась від інших судових позовів та претензій до "Газпрому". Однак, це не стосується позову щодо втрачених активів "Нафтогазу" в анексованому Криму та на шельфі Чорного моря.

Источник материала
loader
loader