У МЗС запропонували альтернативний сценарій Консультативної ради щодо Донбасу
У МЗС запропонували альтернативний сценарій Консультативної ради щодо Донбасу

У МЗС запропонували альтернативний сценарій Консультативної ради щодо Донбасу

Новий сценарій дозволив би мінімізувати ризики, які існують зараз.

Про це мовиться у рішенні Громадської ради, передає "Європейська правда".

Громадська рада при МЗС схвалила документ 23 квітня.

У ньому наголошується, що створення органу за схемою, яку попередньо погодив керівник ОПУ Андрій Єрмак, несе ризики для України й є "спробою Росії нав'язати власну логіку та сценарій реалізації Мінських домовленостей".

Ця логіка полягає у фактичній "придністровізації" конфлікту через визнання Україною маріонеткових адміністрацій окупованих Росією територій Донбасу стороною конфлікту, початок прямих переговорів між Києвом та маріонетковими адміністраціями, закріплення за Росією статусу посередника,.

– вважають представники Громадської ради.

Вони наголосили, що це може призвести до уникнення Росією покарання за скоєння міжнародно визнаної агресії проти України та інших воєнних злочинів у нашій країні.

Експерти вважають, що Україна має можливість створити Консультативну раду, уникнувши цих ризиків, якщо призначить її членів без формального погодження з окупаційною адміністрацією у Донецьку та Луганську.

Україна має безумовне право самостійно створювати будь-які органи, організації та структури, котрі мають за мету забезпечення прав громадян України, які проживають чи проживали на окупованій території.

Зокрема Україна може самостійно створити Консультативну раду,.

– запропонували члени Громадської ради.

Громадська рада при МЗС у своєму рішенні закликала президента України, Верховну раду, уряд та МЗС розглянути можливість створення Консультативної ради у такому форматі та "наполягати на включенні Консультативної ради, створеної за вказаним алгоритмом, до роботи Тристоронньої контактної групи".

Все, що відомо про Консультативну раду щодо Донбасу – читайте за посиланням.

Теги по теме
война Новости Украины Война на Донбассе Андрей Ермак Минск Оккупированные территории Украина – Россия Алена Захарова
Источник материала
loader
loader