Шмигаль анонсував план для відновлення українського бізнесу
Шмигаль анонсував план для відновлення українського бізнесу

Шмигаль анонсував план для відновлення українського бізнесу

Україна через запроваджений карантин пов'язаний із коронавірусом опинилася під тиском світової кризи. Для того, аби стабілізувати ситуацію уряд має план щодо виходу з кризи для бізнесу.

Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі "Свободи слова" на ICTV 4 травня.

"В економіціУкраїни є складна ситуація. Оскільки у світі розпочалася економічна криза, яка найімовірніше переросте у рецесію. Скільки вона буде тривати, рік, два чи три, ніхто поки що не може спрогнозувати. Економіка України перебуває під тиском світової кризи і ми не зупиняли жодного виробничого підприємства на час карантину, але зниження експорту, зниження загального споживання у світі зупинка багатьох підприємств в наших країнах-партнерах, призвела до складнощів в окремих галузях промисловості, зокрема, металургії", - пояснив глава уряду.

Також, за його словами, в Офісі президента регулярно відбуваються наради щодо плану заходів для усіх галузей економіки, щоб розпочати їхній "розігрів" і розвивати промисловість. Шмигаль висловив упевненість, що вже у 2020 році промисловість України має всі умови для росту. Але наразі в умовах пандемії, пояснив прем’єр, робити якісь прогнози складно.

"Сьогодні жодна економіка світу не планується довше, аніж на 100 днів. Далі можна тільки здогадуватися що буде", - сказав він.

Тому, як уточнив Шмигаль, уряд представлятиме свій план виходу з кризи поетапно. Він буде схожий на етапність виходу з карантину, починаючи від малого бізнесу, середнього бізнесу до великого бізнесу.

"Це займає час, ця робота триває і найближчим часом ми поетапно ми будемо представляти план підтримки бізнесу", - зазначив очільник уряду.

Прем’єр зазначив, що зараз вже діє програма рефінансування для мікро- і малого бізнесу під 0% з відстрочкою виплат кредиту. Крім того, передусім, допомога буде надаватися галузям, які були на час карантину зупинені.  

"Ми розробили з банкірами і зараз закінчуємо впровадження програми Нові гроші для малого та середнього бізнесу. У нас є плани і ми працюємо в галузевій підтримці великого і середнього бізнесу, в тому числі, державного сектора економіки. Тому всі ці речі є. Аналітики працюють", - підсумував Шмигаль.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банкпрогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани

Источник материала
loader
loader