/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F8275a2898ed5c1c61265efa6fb865206.jpg)
Третина закладів громадського харчування можуть вже не відкритися після карантину: що відомо
Детальніше про те, як ресторанний бізнес постраждав від карантину у коментарі 24 каналу розповів голова Всеукраїнського антикризового центру рестораторів, голова Асоціації рестораторів України Сергій Трахачов.
За його словами, вперше в історії України галузь фактично ліквідована.
Точні оцінки зараз назвати ніхто не зможе, зафіксувати їх можна буде тільки після виходу з карантину.
Зараз ресторани, які не працюють ніяк взагалі – це приблизно 40 – 45%.
Інші працюють на доставку, але більшість з них кажуть, що така виручка скаладає всього лише 10% від докарантинних об'ємів.
Тобто, за великим рахунком, 40% ми можемо сміливо збільшувати до 80%,.
– наголосив Трахачов.
Він додав, що після зняття карантинних заходів ресторани так чи інакше почнуть працювати, і виручка буде повертатися.
Але очевидно, що до попереднього рівня прибутку всі будуть йти не менше ніж рік.
Ми припускаємо, що третина ресторанів, барів, кав'ярень навіть не відкриються після карантину,.
– підкреслив Трахачов.
Він пояснив, що загалом існує 3 проблеми:.
Наразі світ нічого іншого не придумав, як підтримку від держави у вигляді кредитів, які компенсуюються самою державою при виконанні певних умов, передовсім – збереження персоналу.
Як зазначив Трахачов, в Україні 80% людей з цього бізнесу не отримують прибуток – а це приблизно 800 тисяч – отже кожен 20-й працівник у цій сфері.
Тут теж немає іншої допомоги, ніж часткова компенасації від держави звичної зарплати від 50 до 80%.
На думку Трахачова – це і є найбільшою проблемою.
Через те, що внаслідок карантину ресторани закрили першими, а планують відкривати останніми – люди ставляться з острахом до закладів харчування.
"Хоча, якщо в ресторанах і кав'ярнях притримуватися необхідних санітарних норм, то ресторани менш небезпечні, ніж деякі місця, які планують відкрити першими" – переконаний Трахачов.
"Тому єдине, чим нам об'єктивно може допомогти держава – це дозволити почати працювати з 1-ї хвилі зняття карантину.
Дял нас це дуже важливо, і ми за це намагаємося боротися", – пояснив голова Асоціації рестораторів України.
Трахачов зазначив, що вони звернулися до нардепів зробити запит до прем'єр-міністра з проханням дозволити працювати закладам на літніх майданчиках у хоча б неповному режимі, згодом до ініціативи підключилася ще група депутатів.
Обмеження, які запропонували разом із проханням про літні майданчики:.
1 людина на 5 метрів площі,.
за столом не більше 3-х людей,.
одноразовий посуд,.
відсутність загальних соусниць та інших тар спільного користування.
На думку Трахачова, це потребує додаткових витрат, але це вирішить проблему не так економічно, як довзолить показати людям, що в закладах харчування може бути безпечно.
5 етапів виходу України з карантину / Інфографіка 24 каналу.

