Одного зі звільнених від бойовиків полонених заарештували в Києві
Одного зі звільнених від бойовиків полонених заарештували в Києві

Одного зі звільнених від бойовиків полонених заарештували в Києві

Шевченківський райсуд Києва заарештував на два місяці і відправив до СІЗО одного із звільнених в процесі останнього обміну між Україною та бойовиками «Л/ДНР».

Про це пише видання «Ґрати».

Вони уточнюють, що мова йде про Олександра Садовського, якого звинувачують по кількох статтях, а кримінальне провадження на нього відкрили ще 14 березня 2018 року, коли той перебував в ув'язненні на непідконтрольною території. «Садовського звинувачують в організованому груповому (частина 3 статті 28 Кримінального кодексу) шахрайстві в особливо великому розмірі (частина 4 статті 190), несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку (частина 1 і 2 статті 361)», - повідомляє видання.

У березні 2018 року Садовського оголосили в розшук, а в день обміну, 16 квітня, слідчий суддя Шевченківського райсуду дав дозвіл на його затримання. Після обміну він перебував на обсервації в зв'язку з карантинними заходами через поширення коронавирусной інфекції, а о третій годині ранку 30 квітня Садовського затримали.

Чоловік визнав свою провину повністю, має намір співпрацювати і допомагати в досудовому розслідуванні. Садовскому інкримінують скоєння тяжкого злочину, який передбачає позбавлення волі на термін до 12 років з конфіскацією майна. Крім того, в справі - 29 епізодів злочинної діяльності та 26 потерпілих. Сума завданих збитків становить понад 290 тисяч гривень.

А от за даними «Медійної ініціативи за права людини» (МІПЛ), групи, яка збирає і перевіряє дані про затриманих на непідконтрольних територіях, Садовський працював охоронцем пунктів обміну валют. Один з них 22 квітня 2014 року пограбували, при цьому загинула жінка-оператор. Розслідування почали, коли Донецьк був ще під контролем України - Садовського підозрювали у вбивстві, - але судили вже після того, як частина Донецької області перейшла під контроль проросійських бойовиків. Суд «ДНР» засудив його до довічного ув'язнення. Родичі Садовського намагалися внести його прізвище до списків на обмін з 2018 року. У в'язниці «ДНР» він перебував шість років - з кінця травня 2014 року, і перед обміном був помилуваний.

Нагадаємо, 29 грудня неподалік КПВВ "Майорське" на Донбасі відбувся масштабний обмін утримуваними особами. На підконтрольну Україні територію повернулися полонені, яких утримували бойовики "Л/ДНР". Зокрема, серед них танкіст Богдан Пантюшенко, спецпризначенці Сергій Глондар та Олександр Коріньков, журналіст Станіслав Асєєв та багато інших.

Водночас, росіянам віддали організаторів теракту в Харкові, коли загинуло четверо осіб, ексберкутівців, яких звинувачують у розстрілах на Майдані, а також низку російських диверсантів, сепаратистів, шпигунів та терористів. Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 127 осіб зі списку ОРДЛО. СБУ вже назвала імена всіх звільнених українців.

Ввечері, 29 грудня, звільнені з полону українці прилетіли до аеропорту Бориспіль, де їх зустрічали рідні та президент України Володимир Зеленський. Пізніше у лікарні розповіли, що звільнені в результаті обміну полонені українці мають хронічні хвороби, але стан усіх дозволяє говорити про відсутність потреби невідкладного оперативного втручання.

 

Источник материала
loader
loader