Кажуть одне, а роблять інше: як Зеленський і Венедіктова знищують реформу прокуратури – Рябошапка
Кажуть одне, а роблять інше: як Зеленський і Венедіктова знищують реформу прокуратури – Рябошапка

Кажуть одне, а роблять інше: як Зеленський і Венедіктова знищують реформу прокуратури – Рябошапка

Президент Зеленський запевняє міжнародних партнерів у підтримці реформи прокуратури, та насправді руками глави Офісу генпрокурора Ірини Венедиктової знищує результати, досягнуті протягом останніх 6 місяців, наголошує колишній генпрокурор Руслан Рябошапка.

У своїй колонці в "Українській правді" він пояснив, як саме Венедиктова зводить нанівець результати реформи.

За словами ексгенпрокурора, очищення прокуратури стало дуже болючим для бенефіціарів неофіційних платних послуг, які незаконно надавали співробітники прокуратури.

Тому вони через Венедіктову почали шукати можливості для повернення старих прокурорів.

"Оскільки публічна відмова від продовження реформи прокуратури означає політичне самогубство як для генпрокурорки так і для президента, з'явились більш екзотичні варіанти як повернути "потрібних" колишніх прокурорів – створити апеляційні комісії щоб в ручному режимі переглядати рішення про звільнення, іти на мирові угоди із потрібними експрокурорами, Генпрокурорка навіть публічно згодилась програвати судові спори звільненим прокурорам.

Врешті-решт, вирішили не перейматись законними процедурами і почали просто призначати "правильних людей" на посади в Офіс Генерального прокурора без передбачених законом конкурсного добору або проходження атестації", – зазначив Рябошапка.

Він додав, що ще однією проблемою для Венедіктової стала необхідність призначити "правильних" людей на керівні посади в Офісі генпрокурора.

Одне з досягнень реформи полягало в тому, що такі призначення здійснювала комісія, до складу якої входили представники громадськості та міжнародних інститутів.

Вони право вирішального голосу.

Така процедура забезпечувала прозорість призначення на адмінпосади.

І багатьох кандидатів ця комісія відхилила.

За словами Рябошапки, Венедиктова виключила з комісії громадськість і міжнародних партнерів якраз через те, що комісія з їх участю не пропускала потрібних людей.

Замість цього глава ОГП включила в комісію підлеглих їй прокурорів.

"Оскільки існував ризик, що адміністративна комісія "правильних людей" (наприклад, запропонованих керівником Офісу президента) не підтримає, то Генпрокурорка вирішила позбутись міжнародних партнерів у адміністративній комісії, включивши до неї більшість підпорядкованих їй прокурорів.

І це "спрацювало" – вже низку таких призначень зроблено", – пише Рябошапка.

"Таким чином, генеральним прокурором Зеленського знищуються основні ідеї реформи президента Зеленського – очистити прокуратуру від випадкових і" своїх "людей, які служать не суспільству і закону, а тим, кому зобов'язані посадою.

І в цьому президент Зеленський вже нічим не відрізняється президента Порошенко, який так само руками свого генерального прокурора не дав можливості провести потрібну Україні реформу прокуратури в 2015-2016 роках ", – додав він.

15 квітня Ірина Венедиктова видала наказ, яким виключила з атестаційної комісії прокурорів, представників громадськості та міжнародних партнерів.

Тепер комісія з відбору керівного складу органів прокуратури складається з шести чоловік.

Четверо з них – прокурори, ще двоє – представники вищих навчальних закладів.

Через нововведення рішення під час атестації будуть приймати підконтрольні прокурори, а представники громадянського суспільства та міжнародні партнери фактично не матимуть впливу на прийняття рішень.

Источник материала
loader
loader