МВФ та Україна переформатували програму співпраці
МВФ та Україна переформатували програму співпраці

МВФ та Україна переформатували програму співпраці

Україна і Міжнародний валютний фонд під час переговорів про нову програму співпраці вирішили замінити узгоджену раніше трирічну програму розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand-by.

Про це заявив представник МВФ Джеррі Райс під час брифінгу у четвер, 7 травня, пише "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив та необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації переговори переключилися на 18-місячний stand-by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади", - сказав він.

За словами Райса, МВФ перебуває в тісному контакті з українською владою щодо обговорення параметрів нового механізму фінансування, яке допоможе ефективно протидіяти пандемії в економіці та медицині.

Також представник Фонду запевнив, що постійна віртуальна місія обговорює заходи, які можуть бути підтримані, ймовірніше, через програму stand by, ніж через EFF.

"Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на вирішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоби сприяти сильнішому та інклюзивнішому зростанню", - додав він.

Як зазначається, наразі розмір нової програми stand-by невідомий

Нагадаємо, Україна планувала отримати від Міжнародного валютного фонду у 2020 році два транші по 1,75 млрд доларів на загальну суму 3,5 млрд доларів. Цю суму МВФ мав переказати Україні після затвердження Радою директорів фонду. Однією з вимог укладення нової програми розширеного фінансування з МВФ було ухвалення парламентом "банківського закону" у другому читанні.

Зауважимо, на позачерговому засіданні 30 березня березня Верховна Рада проголосувала в першому читанні банківський закон та ухвалила в цілому законопроєкт 2178-10, який запроваджуватиме ринок землі в Україні. Законопроєкт після розгляду всіх правок підтримали 259 нардепів. 

Передбачається, що ринок землі запрацює від 1 липня 2020 року. Саме тоді буде скасований мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Источник материала
loader
loader