У лівійській в'язниці оголосили голодування українські моряки - вони в неволі уже три роки
У лівійській в'язниці оголосили голодування українські моряки - вони в неволі уже три роки

У лівійській в'язниці оголосили голодування українські моряки - вони в неволі уже три роки

У лівійській в'язниці оголосили голодування 14 українських моряків танкера "Рута", який затримали ще в квітні 2017 року за підозрою в контрабанді. Багато з них мають проблеми зі здоров'ям. Владу України звинувачують у бездіяльності.

Про це 14 травня в Одесі на брифінгу повідомили родичі моряків і представники благодійної організації "Фонд допомоги морякам "Ассоль", передає УНІАН

Екіпаж судна "Рута" - жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. Голова наглядової ради "Ассоль" Світлана Фабрикант заявила, що моряки звинувачують владу України у тому, що вона не захищає своїх громадян.

Разом з цим у Лівії через пандемію COVID-19 багатьом в'язням оголосили амністію, аби уникнути масового зараження. Залишають лише "особливо небезпечних злочинців", як-от терористів. 

Дружина одного з ув'язнених, боцмана, Тетяна Алфьорова каже, що моряки вже понад три роки перебувають в одній із в'язниць Тріполі - столиці Лівії. В іншій в'язниці Тріполі - ще четверо українських моряків - членів екіпажу танкера Captain Khayyam. Як повідомили в "Ассоль", стосовно екіпажу "Рути" лівійський суд не виносив вирок, а стосовно членів команди другого танкера рішення ухвалено. Усі члени екіпажу отримали по 5 років позбавлення волі і кожен повинен сплатити близько 80 тис. дол.

Водночас, як зазначалося на брифінгу, багато країн у результаті переговорів змогли повернути своїх громадян додому. Приміром, Туреччина. Вона вивезла моряків, які "проходили по одній справі" з українцями.

"Пенітенціарні установи в Лівії переповнені, і є серйозною загрозою для ув'язнених, зокрема у зв'язку пандемією COVID-19", - заявили учасники брифінгу.

Окрім цього, багато з моряків серйозно хворі. Двоє заразилися в тюрмі гепатитом, у деяких відкрилася виразка шлунку, багато в’язнів через погане харчування і відсутність медичної допомоги залишилися без зубів. Найстаршому ув'язненому - капітану "Рути" - понад 70 років.

Представники "Ассоль" підкреслили, що разом з родичами неодноразово зверталися у різні інстанції - до президента Володимира Зеленського, голови Офісу президента, до Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції, СБУ, МЗС України, Департаменту консульської служби МЗС України та ін. Проте, як стверджується, сім'ї моряків та "Ассоль" отримують лише відписки або взагалі їхні звернення ігноруються.

Минулого року у Міністерстві закордонних справ казали, що про українських моряків у Лівії добре знають та застосовують усі важелі, які тільки можливо. Посольством України у Лівії через бойові дії воно переїхало у сусідній Туніс. Дипломати кажуть, що навіть відвідати судове засідання зараз у Тріполі - вкрай ризиковано.

Источник материала
loader
loader