НАБУ надали доступ до службових записок про мільйонні премії працівникам "Нафтогазу"
НАБУ надали доступ до службових записок про мільйонні премії працівникам "Нафтогазу"

НАБУ надали доступ до службових записок про мільйонні премії працівникам "Нафтогазу"

Вищого антикорупційного суд України надав Національному антикорупційному бюро тимчасовий доступ до службових записок НАК "Нафтогаз" щодо виплат 41 працівнику компанії премій. Про це повідомляють "Наші гроші", посилаючись на ухвалу від 4 травня. 

Таке рішення суд прийняв у рамках розслідування факту зловживання членами Наглядової ради, головою та членами правління "Нафтогазу"  своїм службовим становищем при ухваленні рішення про виплату премій співробітникам компанії. Таке рішення спричинило наслідки щодо державних інтересів.

Слідством встановлено, що у лютому 2018 року Арбітражний інститут Торгової палати у Стокгольмі задовольнив вимоги "Нафтогазу" про стягнення з російського "Газпрому" заборгованості за транзитом на загальну суму 4,67 млрд дол. Після взаємозаліку борг становив 2,57 млрд дол.

Згодом, у квітні того ж року, члени Наглядової ради "Нафтогазу" призначили премії правлінню та деяким іншим працівникам, загалом 41 особі. Загальний розмір винагороди склав 1% від суми загального виграшу у розмірі 43,6 млн дол.

Зазначається, що на момент прийняття рішення кошти на рахунок "Нафтогазу" ще не надходили. Крім того, у протоколі засідання не наведений перелік працівників та розмір премій, які підлягають сплаті, а також не вказано внеску кожного працівника з даного переліку в перемогу над "Газпромом".

Слідство відзначило, що представництво інтересів "Нафтогазу" у Стокгольмі здійснювали не працівники НАК, а компанія "Wikbord Rein Advokatfirms AS" на підставі низки договорів про закупівлю юридичних послуг.

Детективи НАБУ раніше вже отримували доступи до документів "Нафтогазу", однак тоді їм не були надані всі документи, на підставі яких відбувалася виплата премій. Зокрема, дне було надано інформацію щодо обставин підготовки службових записок та їх завірені копії. 

Вказані службові записки містять відомості про посадових осіб, які ініціювали виплату премій кожному із 41 працівників "Нафтогазу", яким була виплачена перша частина премій, а також зміст виконаних ними завдань та розмір премій.

Слідство вбачає у діях членів Наглядової ради, голови та членів правління "Нафтогазу" ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) ККУ.

Теги по теме
Нафтогаз НАБУ
Источник материала
loader
loader