В Україні запрацювало держрегулювання цін: що зміниться
В Україні запрацювало держрегулювання цін: що зміниться

В Україні запрацювало держрегулювання цін: що зміниться

Вартість найнеобхідніших продуктів та деякі медпрепарати більше не буде стрибати. Уряд регулюватиме ціни: від 18 травня запрацює постанова Кабміну. 

Чи допоможе це українцям купувати дешевші харчі – у сюжеті Сніданку з 1+1. 

Ціни поділилиcя на до карантину та після. "Зросли буквально за один тиждень. Ми побачили за деякими ринками +30%, за деякими -  +100 і +300%", - каже  економіст Григорій Кукуруза. 

Ажіотаж радикально змінив цифри на цінниках. "Овочі борщового набору на 30% зросли, крупи гречані також на 30%. Цибуля та часник зросли орієнтовно на 30-50%", - розповів фахівець. 

Тепер у ціноутворення втрутиться держава. Ще 22 квітня в уряді вирішили приборкати нестабільні ціни на найважливіші продукти і зобов'язали магазини та супермаркети завчасно повідомляти про їхнє зростання. Тобто декларувати подорожчання в Держпродспоживслужбі: від 5% до 10% – за три дні до підняття цін; від 10% до 15% - за два тижні, на понад 15% – за місяць. 

Відео Регулювання цін запрацювало: чи допоможе це українцям

Ціни на найнеобхідніші продукти, маски та деякі медпрепарати більше не стрибатимуть. Відсьогодні уряд їх регулюватиме – з 18 травня нарешті запрацює постанова Кабміну. Чи допоможе це українцям купувати дешевші харчі – Сніданок розбирався.

Регулювання цін запрацювало: чи допоможе це українцям

Поширяться ці правила на десять продуктів: гречку, цукор, борошно, макарони, молоко 2,5%, хліб, яйця, курятину, негазовану воду та вершкове масло. 

Також постанова діє медпрепарати, антисептики та захисні засоби: маски чи респіратори, захисні костюми, медичні рукавички чи окуляри, завдяки яким борються з пандемією. Діятимуть такі правила від сьогодні до закінчення карантину. 

Економісти кажуть, що такі рішення можуть захистити покупців від різких стрибків цін. Утім називати це регулюванням – не можна, бо безпосередньо на ціни держава не впливає. "Це виключно декларативна форма. Якщо ви хочете підняти ціну, ви повинні в залежності від підняття ціни, просто попередити про це уряд. Більше ніякого регулювання", - каже Григорій Кукуруза. 

Доцільності в такому рішенні зараз економісти вже не бачать "Ми вже найгострішу фазу ажіотажного попиту на початку березня. Наразі ціни стабілізувались", - пояснив він. 

Зараз світ вже входить у фазу профіциту. Коли ціни будуть знижуватися або рости повільніше, ніж вони мали б. Різких стрибків не очікується, прогнозують економісти.

Источник материала
loader
loader