Мирослав Продан про наслідки економічної кризи для України: "Курс гривні може впасти до 30"
Мирослав Продан про наслідки економічної кризи для України: "Курс гривні може впасти до 30"

Мирослав Продан про наслідки економічної кризи для України: "Курс гривні може впасти до 30"

Експерт з податкової і митної політики Мирослав Продан дав оцінку впливу карантину на українську економіку. За підсумками 2020 року економіка держави може впасти на 3,5%, а рівень інфляції у 2020 році може зрости до 8,9%, йдеться у прогнозі Світового банку, опублікованому наприкінці березня.

"Згідно з оновленим макропрогнозом уряду України, рівень інфляції може зрости до 11,6%, а ВВП - впасти на 4,8%. У першій версії "кризового" прогнозу йшлося про інфляцію на рівні 8,7%, а падіння ВВП очікувалося на рівні 3,9%. Середньорічний курс гривні за таких обставин повинен знизитися з 27 грн за долар до 29,5 грн за долар", - говорить Мирослав Продан.

Експерт наводить базовий сценарій інвесткомпанії Dragon Capital, який передбачає скорочення ВВП у 2020 році на 4% і девальвацію національної валюти до 30 грн за дол. Згідно з макропрогнозом Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, ВВП України може скоротитися на 5,9%, дефіцит поточного рахунку сягне 4% ВВП або 5,6 млрд дол, а курс національної валюти становитиме 29,7 грн за дол.

"Найменш обнадійливим є прогноз МВФ, який очікує серйозного падіння рівня економічного зростання в Україні через коронавірус – до "мінус" 7,7% за підсумками 2020 року", - наголошує Продан. За іншими даними прогнозу МВФ щодо України, індекс споживчих цін опуститься з позначки 7,9 за результатами минулого року до 4,5 – за підсумками нинішнього. Баланс поточних рахунків залишатиметься негативним, на рівні мінус 2,0 у 2020 році та мінус 2,4 в 2021-му. Рівень безробіття в Україні, як прогнозує МВФ, збільшиться до 10,1% в 2020 році.

"Різке зниження економічних показників для України відповідає світовим тенденціям, пов'язаним із економічно-фінансовою кризою, яку прогнозує МВФ у зв'язку з наслідками від пандемії коронавірусу. Так, за даними Фонду, показник зростання глобальної економіки в цілому різко знизиться з 2,9% за результатами минулого року до мінус 3,0% наприкінці нинішнього. Очікується, що економічне падіння не омине й найбільш розвинуті економіки, у тому числі, США, Китай, країни Європейського Союзу та інші економіки світу", - зазначає експерт.

Водночас за даними міжнародних фахівців, пандемія коронавірусу вдарить цього року по економіці України у трьох напрямках.  По-перше, впадуть грошові доходи та споживання через раптові обмежувальні заходи в рамках карантину, в тому числі у зв'язку з припиненням роботи сфери послуг і транспорту, а також внаслідок безробіття. По-друге, буде відбуватись падіння надходжень коштів від заробітчан через зниження економічної активності в Польщі та інших країнах ЄС. За оцінками експертів, таке скорочення може перевищити 20%.  По-третє, падіння світових цін на сировину, що вплине на експорт України.

"У 2019 році Україна найбільше експортувала зернових та олійних культур, чорних металів, рослинних і тваринних жирів, а також залізної марганцевої руди", - говорить Мирослав Продан.

За його словами, падіння цін на нафту, скоріш за все, потягне за собою й падіння цін на всі сировинні товари, а також відтік інвестицій з ризикових ринків, якими є українські ринки.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны