Збиття літака МАУ під Тегераном: в Ірані назвали відповідального за авіакатастрофу
Збиття літака МАУ під Тегераном: в Ірані назвали відповідального за авіакатастрофу

Збиття літака МАУ під Тегераном: в Ірані назвали відповідального за авіакатастрофу

Міністерство оборони Ірану вважає відповідальним за збиття українського літака МАУ, який зазнав авіакатастрофи в січні 2020 року під Тегераном, оператора ракетної системи. Він порушив правила дій ведення вогню "без отримання наказу" у відповідних умовах.

Про це заявив у відповіді на запит колишнього іранського парламентаря Махмуда Садекі міністр оборони Ірану Амір Хатамі, повідомляє Radio Farda.

За словами Садекі, оператора ракетної системи звинувачують у тому, що він не підтримував зв’язок із командним центром і покладався на "нечіткі відомості" Міноборони Ірану, коли вирішив запускати ракети.

Махмуда Садекі уточнив, що надіслав запит міністрові 23 квітня і отримав відповідь 22 травня. Ще 4 квітня іранські військові посадовці зазначали, що у справі про збиття українського авіалайнера затримана одна особа, що перебуває під слідством.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України.

Від самого початку іранці заявили про те, що причиною авіакатастрофи стала технічна несправність літака. Однак вже увечері 9 січня одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" бувпомилково збитий Іраномодразу після зльоту з аеропорту Тегерана. 

Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ . В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. 

Источник материала
loader
loader