Помер відомий поет, завдяки якому після Чорнобильської катастрофи дітей почали лікувати за кордоном
Помер відомий поет, завдяки якому після Чорнобильської катастрофи дітей почали лікувати за кордоном

Помер відомий поет, завдяки якому після Чорнобильської катастрофи дітей почали лікувати за кордоном

Відомий український поет та перекладач Мойсей Фішбейн у віці 74 років пішов з життя внаслідок важкої хвороби. 

Про це повідомив очільник Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський із посиланням на дружину письменника.

"Мойсей Фішбейн - український поет та перекладач єврейського походження, лауреат премії імені Василя Стуса, член Українського ПЕН та Національної спілки письменників України. Лицар ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня. Член Українського Центру Міжнародного ПЕН-Клубу та Національної Спілки письменників України", - зазначив Сидоржевський.

Поет народився у Чернівцях. Працював у головній редакції Української радянської енциклопедії, а також був літературним секретарем Миколи Бажана. 1979 року внаслідок відмови від співпраці з КДБ Фішбейн емігрував, а від 1982 року жив у Німеччині. У 2003 році письменник повернувся до України. Він також працював як журналіст і редактор для "Радіо Свобода".

Сидоржевський навів відомі цитати з творчості Фішбейна щодо його громадянської позиції. 

  • "Якби я жив у той час і був навіть не молодою людиною, я б усе одно пішов до Української повстанської армії. УПА була єдиною армією, яка воювала за незалежність України. До якої армії ще я, український поет, міг піти!";
  • "Український поет не повинен ставитися позитивно чи негативно до українського народу, більше того - я український націоналіст, яким повинен бути кожен поет".

Фішбейн, зокрема, переклав українською поезії Гайне, Тракля, Рільке, Гофмансталя, Целана, Артманна, Арґезі, Бяліка, Бодлера, Волошина та інших авторів. Він також є автором книжок "Ямбове коло" (1974), "Збірка без назви" (1984), "Дивний сад" (1991), "Апокриф" (1996), "Розпорошені тіні" (2001), "Аферизми" (2003) та "Ранній рай" (2006).

Саме завдяки Мойсеєві Фішбейну Ізраїль першим у світі прийняв на лікування дітей, котрі постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Источник материала
loader
loader