Гонконг втратив статус автономії у складі Китаю - держсекретар США
Гонконг втратив статус автономії у складі Китаю - держсекретар США

Гонконг втратив статус автономії у складі Китаю - держсекретар США

Вашингтон може позбавити Гонконг спеціального статусу, що надає йому пільги у сфері фінансів та торгівлі.

Гонконг не може вважатися таким, що має широку автономію у складі Китаю через заплановане Пекіном ухвалення законопроекту щодо національної безпеки Гонконгу.

Про це державний секретар США Майк Помпео поінформував Конгрес, повідомляє DW із посиланням на dpa.

Ця зміна статусу може стати серйозним ударом для торговельних відносин Гонконгу із США та можливості його мешканців отримувати американські візи.

Крім того, ухвалення зазначеного законопроекту Пекіном може завдати шкоди статусу Гонконгу як ключового азійського фінансового центру, яким регулярно послуговується сам Пекін під час своїх фінансових та комерційних операцій з іншими країнами.

"Попри сподівання США, що вільний і процвітаючий Гонконг може послужити за модель авторитарному Китаю, тепер зрозуміло, що Пекін моделює Гонконг під себе", - сказав Помпео.

Держсекретар США наголосив, що "жодна розумна людина не може сьогодні стверджувати, що Гонконг підтримує високий ступінь автономії від Китаю, враховуючи факти на місцях". При цьому Помпео наголосив, що США підтримують жителів Гонконгу.

Цю заяву голова зовнішньополітичного відомства США оприлюднив, очікуючи ухвалення законопроекту щодо національної безпеки Гонконгу. Його має затвердити вищий законодавчий орган Китаю - Всекитайські збори народних представників (ВЗНП) в обхід місцевого законодавчого органу Гонконгу. Помпео назвав ці дії Пекіна "катастрофічним рішенням".

У разі його затвердження, у Пекіна розширяться  можливості для втручання у справи колишньої британської колонії, зокрема цей законопроект дозволить придушувати протести в автономній від Китаю території. Це питання включене до порядку денного сесії ВЗНП, що розпочалася 22 травня і завершується 28 травня.

Раніше у Вашингтоні вже пригрозили санкціями Пекіну через законопроект про нацбезпеку Гонконгу. У самому ж Китаї заявили, що відносини обох країн перебувають на межі "холодної війни". 

Гонконг є окремим адміністративним регіоном у складі Китаю. Принцип "одна країна - дві системи" було закріплено під час передачі 1997 року колишньої британської колонії КНР. Він гарантує населенню адміністративного регіону свободи, що не діють у материковому Китаї. Однак протестувальники в Гонконгу звинувачують уряд у Пекіні у дедалі більшому обмеженні гарантованих основних прав.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны