Готовий до служби: захоплений Росією катер "Нікополь" відремонтували – фото
Готовий до служби: захоплений Росією катер "Нікополь" відремонтували – фото

Готовий до служби: захоплений Росією катер "Нікополь" відремонтували – фото

"Нікополь", який разом з катером "Бердянськ" та буксиром "Яни Капу" побував у російському полоні, відремонтували. Катер пройшов перевірку і вирушив на військову службу 29 травня 2020 року.

Що відомо про ремонт катера "Нікополь"

"Нікополь" лагодили на Миколаївському суднобудівному заводі. Фахівцям вдалось відновити боєздатність малого броньованого артилерійського катера, інформують у пресслужбі Укроборонпрому.

Відновлювальні роботи на "Нікополі" завершені, катер уже попрямував до пункту своєї постійної дислокації і готовий до виконання бойових завдань,
– повідомив директор підприємства Валерій Калашников.

Нікополь відремонтували
"Нікополь" покидає акваторію заводу / Фото пресслужби Укроборонпрому

Зверніть увагу!  Буксир ВМСУ "Яни Капу" уже повернувся на військово-морську базу "Південь". "Яни Капу" був не такий пошкоджений, тож його відремонтували самі моряки в Очакові. "Бердянськ" відправили на ремонт до Миколаєва.

Коротко про захоплення суден у листопаді 2018 року

  • 25 листопада 2018 року прикордонний корабель ФСБ Росії поблизу Керченської протоки, на межі Чорного та Азовського морів, протаранив буксир українських військових. Інцидент трапився, коли українські військові кораблі законно переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі.
  • Опісля росіяни обстріляли українські судна, поранивши 3 моряків, та захопили 2 українські катери "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу".
  • Також росіяни взяли в полон 24 українських моряків, згодом їх заарештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.
  • Свій крок у Росії аргументували тим, що нібито судна ВМС неправомірно увійшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і прямували до Керченської протоки.
  • У травні 2019-го Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити полонених моряків і захоплені судна "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу".
  • На початку вересня Росія все ж звільнила захоплених моряків і вони у межах обміну полоненими повернулися до України.
  • Судна повернули лише через місяць – у листопаді 2019 року. Росіяни зняли з них усе цінне.
Теги по теме
Новости Украины Вооруженные силы Украины Укроборонпром Ирина Пундор
Источник материала
loader
loader