Кулеба назвав умови, при яких Україна обговорить особливий статус Донбасу і Криму
Кулеба назвав умови, при яких Україна обговорить особливий статус Донбасу і Криму

Кулеба назвав умови, при яких Україна обговорить особливий статус Донбасу і Криму

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова обговорювати особливий статус Донбасу і Криму в межах України. Про це міністр розповів в інтерв'ю німецькому виданню DW.

Міністр зазначив, що українська сторона готова вести переговори про особливий статус цих регіонів у межах України, не надаючи їм право вето на будь-які загальнонаціональні рішення.

"Ми пропонуємо Росії дуже просте рішення: ми ніколи не будемо перетинати наші червоні лінії, які є суверенітетом і контролем нашого кордону. В обмін ми готові вести переговори про особливий статус цих регіонів у межах України, не надаючи їм право мати право вето на будь-які загальнонаціональні рішення", - сказав Кулеба.

Також Кулеба підкреслив, що Україна ніколи не відмовиться від суверенного контролю над Донбасом або Кримом.

"Ми ніколи не відмовимося від суверенного контролю над Донбасом або Кримом, і неважливо, скільки часу нам це знадобиться, але ми будемо деокупувати ці території і реінтегрувати їх в Україну", - підкреслив він.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про особливий статус Донбасу у вересні 2014 року. Спочатку дія закону було передбачено на три роки, однак парламент приймав рішення про його продовження.

Так, восени 2017 року Верховна Рада продовжила на рік особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Після цього депутати продовжили дію закону до 31 грудня 2019 року.

Парламент поточного скликання продовжив дію закону до 31 грудня 2020 року на засіданні 12 грудня 320 голосами народних депутатів.

Норма закону про особливий статус Донбасу почне діяти, тільки коли країна-агресор виведе з території України всі незаконні збройні формування, бойовиків, найманців і військову техніку.

Як відомо, 9 грудня під час засідання "нормандської четвірки" сторони обговорили необхідність введення на території окремих регіонів Донбасу особливого статусу. При цьому Путін зазначив, що такий статус необхідно запровадити на постійній основі.

Теги по теме
Война на Донбассе
Источник материала
loader
loader