Рада остаточно ухвалила закон про "злодіїв в законі"
Рада остаточно ухвалила закон про "злодіїв в законі"

Рада остаточно ухвалила закон про "злодіїв в законі"

Верховна Рада України 4 червня остаточно ухвалила відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою, який вводить в поле карної діяльності поняття "злодій у законі".

Законопроєкт підтримали 236 народних депутатів.

Таким чином в кримінальне законодавство поняття "злодій в законі" і відповідальність за цей статус. А саме у Кримінальний кодекс ст. 255-1, згідно з якою за приналежність до "злодіїв в законі" передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 10 років. За керівництво злочинним угруповуванням пропонують саджати на 7-12 років.

Також ст. 255-2 ККУ, яка також передбачена законопроєктом, запроваджує кримінальну відповідальність за замовлення злочину "злодієві в законі". Карати пропонують терміном від 3 до 10 років залежно від тяжкості наслідків злочину.

Окрім цього:

  • Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу  карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.
  • Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу вчинені повторно або в ізоляторах тимчасового тримання, слідчих ізоляторах чи установах виконання покарань караються позбавленням волі від 9 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.
  • Умисне встановлення або поширення в суспільстві злочинного впливу "злодієм в законі" карається позбавленням волі на строк від 12 до 15  років з конфіскацією майна.
  • Від 3 до 7 років позбавлення волі карається також звернення за застосуванням злочинного впливу до особи, яка завідомо для винного може здійснювати злочинний вплив, зокрема, до особи, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі "злодія в законі", з метою застосування нею такого вплив. 

Законопроєкт також встановлює кримінальну відповідальність за організацію або проведення злочинного зібрання (сходки). Стаття 255-2 ККУ визначає, що організація або сприяння у проведенні злочинного зібрання (сходки) представників злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив, для планування вчинення одного або більше злочинів, матеріального забезпечення чи координації злочинної діяльності, у тому числі розподілу доходів, одержаних злочинним шляхом, або сфер злочинного впливу, а також участь у такому зібранні (сходці), у тому числі з використанням засобів зв’язку, - караються позбавленням волі на строк від 7 до 12  років з конфіскацією майна. 

Источник материала
loader
loader