Активізація змій: фахівці розповіли, як вберегтись від укусів
Активізація змій: фахівці розповіли, як вберегтись від укусів

Активізація змій: фахівці розповіли, як вберегтись від укусів

Через холодну весну в Україні активність плазунів почалася саме зараз і уже маємо 10 потерпілих. На Львівщині нині троє шпиталізованих, одна з них маленька дівчинка, що гралася на приватному подвір'ї.

Йдеться в сюжеті ТСН.19.30.

Змії облюбовують місця, де можна грітись на сонці, і де полювати, пояснює лісничий Олександр Ковальов. «Зазвичай вони не шукають зустрічі з людьми, намагаються піти», - каже чоловік.

Але останні тижні інтернет усе ж рясніє повідомленнями про змій, яких знаходять то під авто, то під парканами, чи навіть на городині.

Гадюка навіть заповзла в під'їзд Івано-Франківської багатоповерхівки. Рятувальники спрацювали швидко, постраждалих немає. Чого не скажеш про Львівщину, зміїних укусів зазнали троє. Остання - 10-річна дівчинка. Гадюка заповзла на приватне подвір'я... « Дівчинку вкусила змія в руку і її зразу привезли в нашу лікарню. Вона перебуває зараз в реанімаційному відділенні, стан її стабільний. Від вчорашнього дня гірше не є», - кажуть місцеві лікарі.

За останній місяць постраждалих 10. Торік, було 360. Летальних випадків - жодного, пояснює, і перераховує змій яких маємо в природі, герпетолог Олексій Марущак. «Сред зовсім безпечних змій  -це вужі: звичайний та водяний, шість видів полозів. Два види гадюк - це змії, які у нас найнебезпечніші, але не смертельноотруйні», - каже чоловік.

Це якщо вчасно та правильно надати допомогу. І при укусі: повільно рухатися, не бігти, щоб не пришвидшити розповсюдження отрути; багато пити води, аби розбавити токсин в організмі, «До симптомів входить: біль, блювання, підвищення температури, запаморочення», - пояснює герпетолог.

Лікарі радять бути обережними, алергікам, їм краще одразу випити ліки та людям зі слабкою судинно-серцевою системою - тут більше шкоди може нанести страх і стрес. Якщо ж жодного симптому немає, найпевніше укус сухий, без отрути, або від полозів. «Вони найагресивніші,  але якщо вкусять, не вприскують отрути, вони не мають її», - додає Марущак.

Відео Зміїна небезпека: через холодну весну в Україні активність плазунів тільки почалася

Через холодну весну в Україні активність плазунів почалася саме зараз. Вже маємо 10 постраждалих. Більшість змій не становлять загрози нашому здоров'ю, за винятком кількох видів гадюк. Як не натрапити на змію, та що робити, якщо вже її зустріли – у сюжеті.

Та все ж, укус - це крайність. Якщо біля себе побачили змію не робіть різких рухів, і повільно відходьте. Гадюка, приміром, не бачить далі двох метрів і має на характерні ознаки. «У гадюки має бути зигзагоподібний візерунок, такий геометричний, помітний. Хоча і є гадюка, чорна, що його побачити одразу, складно», - додають у лісництві.

Та й навряд потрібно, бо фахівці радять вдягати до лісу закрите взуття і цупкі штани. Гриби збирати з палицею, якою перевіряти траву або листя і остерігайтеся трухлявих пнів.

Пеньок - те місце, де чи не найчастіше можна зустріти плазуна, який вигрівається на сонці. І далі вже  є певний стереотип, що цей плазун може стрибнути. Якщо таке і відбудеться, то цей стрибок буде не такий уже й серйозний. При розмірі змії у 50 см,  вона стрибне лише на половину своєї довжини.

Кореспондент Сергій Моргун.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны