Росія на замовлення Туреччини поставить другу партію ракетних комплексів
Росія на замовлення Туреччини поставить другу партію ракетних комплексів

Росія на замовлення Туреччини поставить другу партію ракетних комплексів

Росія та Туреччина домовилися про постачання другої партії російських зенітно-ракетних комплексів С-400. Першу партію зброї РФ передала Туреччині у липні 2019 року.

Голова Секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір зазначив, що залишилося провести технічні роботи з трансферу технологій, деталей спільного виробництва та дорожньої карти. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу NTV.

Демір заявив, що Анкара та Москва досягли "принципової угоди на постачання другої системи".

Реакція США на угоду

Водночас США негативно відреагували на постачання зброї з РФ до Туреччини. Штати пояснили, що американські винищувачі F-35 можуть стати уразливими для російських систем протиповітряної оборони. Раніше у ЗМІ писали, що США навіть можуть накласти санкції на Туреччину, однак цього не сталося.

Керівництво Пентагону не одноразово погрожувало тимчасово зупинити поставки турецькій стороні літаків за програмою F-35, якщо Туреччина не відмовиться від російських ракет. Пентагон навіть відмовився проводити навчання турецьких пілотів у рамках цієї програми.

Ба більше, Вашингтон запропонував Анкарі свої ЗРК Patriot. Однак цю пропозицію відхилив Ердоган, вказавши, що її умови не такі добрі, як умови російської сторони.

Увага! США виступають проти того, щоб Росія постачала Туреччині С-400, адже російська ракетна система була розроблена для знищення американських і союзних літаків.

Що відомо про ЗРК С-400

  • Це російська зенітна ракетна система великої та середньої дальності. Вона призначена для знищення всіх сучасних і перспективних засобів повітряно-космічного нападу.
  • На думку західних аналітиків, С-400 відіграє ключову роль у новій концепції ЗС Росії, відомої на Заході як "Зона заборони доступу".
  • Вона полягає у тому, що війська НАТО не можуть перебувати й пересуватися в радіусі дії систем забороненої зони без ризику нанесення їм неприйнятного збитку.
Теги по теме
Россия США Алена Захарова
Источник материала
loader
loader