У справі МН17 є свідок, який бачив "Бук" і запуск ракети
У справі МН17 є свідок, який бачив "Бук" і запуск ракети

У справі МН17 є свідок, який бачив "Бук" і запуск ракети

Прокурор у справі щодо збиття у 2014 році малазійського Боїнга над Донбасом повідомив, що у слідства є свідок, який бачив зенітно-ракетний комплекс "Бук", солдатів в танкових шоломах і запуск ракети, яка збила МН17. У суді розкрили свідчення очевидця.

Про це заявив представник прокуратури Тейс Бергер 10 червня під час слухань у справі про катастрофу рейсу MH17, повідомляє "Інтерфакс-Україна". 

Про свідка стало відомо ще у лютому місяці. Він проходить у справі як X48.

"Цей свідок заявляє, що 17 липня 2014 року у другій половині дня, біля блокпоста самопроголошеної "ДНР" на дорозі зі Сніжного до Саур-Могили, він побачив, як їхав "Бук", і через кілька хвилин почув і побачив, що ракета була запущена. X48 бачив, як загорілося поле, і знав, де була запущена ракета", - доповів прокурор.

За його словами, це те саме місце, яке зображене на супутникових знімках. 

"X48 стверджує, що після запуску ракети "Бук" виїхав на дорогу, а також, що було чотири солдати в однаковій формі. Уніформа була кольору хакі, вони були в танкових шоломах. Ці солдати мали не такий вигляд, як ті, що стояли на блокпості", - переказав свідчення свідка Бергер.

Як повідомляє прокурор, цього свідка вже заслуховували в 2016 році, але за відсутності Державної прокуратури, яка мала можливість поставити кілька письмових запитань. 

Прокуратура має намір знову опитати свідка для правильної оцінки заяв Х48 і прояснення деяких питань. Зокрема, йдеться про деталі шодо чотирьох солдатів і те, що з ними сталося після запуску ракети.

Нагадаємо:

  • 8 червня відновивсядругий блок слухань Окружного суду Гааги. Розслідується справа про збиття літака рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній". 
  • У суді оголосили нові докази причетності бойовиків "ДНР" до збиття Боїнга. На слуханні дійшли висновку, що "Бук" стріляв з території, яка перебувала під контролем угруповання "ДНР".
  • Також до справи долучили інтерв'ю ексватажка бойовиків "ДНР" Ігоря Гіркінаукраїнському журналісту Дмитру Гордону. Гіркін є одним з чотирьох підозрюваних у збитті літака.
  • Під час слухань слідчі із прикладами показали, як росіяни намагалися приховати сліди російського "Бука" на окупованій частині Донбасу. Також вони довели, що супутникові знімки, які росіяни надавали слідству, виявлялися фейковими
Источник материала
loader
loader