Україна приєдналася до Програми розширених можливостей НАТО: Що це значить і чого чекати далі
Україна приєдналася до Програми розширених можливостей НАТО: Що це значить і чого чекати далі

Україна приєдналася до Програми розширених можливостей НАТО: Що це значить і чого чекати далі

У п'ятницю, 12 червня, Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО.

Ця програма спрямована на підтримку та поглиблення співробітництва між союзниками і партнерами, які внесли значний внесок в операції та місії під проводом НАТО.

Будучи партнером по розширеним можливостям, Україна отримає розширений доступ до програм із взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією. При цьому, новий статус не впливає на рішення про членство країни в Альянсі. Але про все, як завжди, по порядку.

Що таке розширене партнерство

Програму розширених можливостей (Enhanced Opportunities Partner, EOP) НАТО запустило в 2014 році. Її мета - посилити оперативну сумісність військ країн-учасниць EOP з силами НАТО. Чим вище ця сумісність, тим простіше і ефективніше участь таких держав у місіях і операціях альянсу.

До сьогоднішнього дня статус члена Програми мали п'ять країн: Австралія, Фінляндія, Грузія, Йорданія і Швеція. Відзначається, що кожен з партнерів розширених можливостей приносить істотну користь НАТО. Наприклад, Йорданія важлива як партнер Альянсу в боротьбі з тероризмом на Близькому Сході. А обмін розвідданими з Австралією потрібен НАТО для розуміння ситуації і дій Китаю

Також для Північноатлантичного альянсу має значення і участь в його операціях. 

Новий статус України

12 червня статус члена Програми розширених можливостей отримала і Україна.

"Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, в тому числі в Афганістані та Косово, а також для Сил реагування НАТО та навчань НАТО. Союзники високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України до євроатлантичної безпеки", - повідомили в Альянсі.

Наголошується, що будучи партнером по розширеним можливостям, Україна отримає вигоду від спеціально розроблених можливостей для підтримки такого вкладу. Це включає в себе розширений доступ до програм і вправ по взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією, включаючи витягнуті уроки.

Раніше діючий міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в розмові з DW навів кілька прикладів того, що статус партнера розширених можливостей дасть Україні.

Кулеба зазначав, що деякі вчення НАТО відкриті лише для країн-членів та учасників EOP. Ще одна перевага - більш поглиблений швидкий обмін розвідувальними даними між Альянсом і особливими партнерами.

Символічне значення розширеного партнерства

DW з посиланням на експертів зазначає, що Україна і так тісно співпрацює з НАТО, а новий статус має більше не практичну користь, а символічне значення.

За словами аналітика Джеймі Ши, який працював у штаб-квартирі Альянсу, Україна і без EOP може попросити НАТО про додаткові можливості, наприклад для посилення оперативної сумісності її збройних сил з військами НАТО. При цьому, Ши називає партнерів розширених можливостей, своєрідним "клубом обраних" для НАТО. Оскільки таких країн небагато, то перебування в їх числі несе певних престиж.

Брюссельський експерт Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів Бруно Літо також переконаний, що партнерство розширених можливостей має насамперед символічне значення.

Наступний логічний крок після статусу EOP - це членство. Можна сказати, що це партнерство - зал очікування для членства", - додав Літо.

Проте в самому НАТО на цей рахунок інша позиція. В Альянсі " зазначають, що союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях щодо проведення реформ, у тому числі у сфері безпеки і оборони, щодо цивільного контролю і демократичного нагляду, а також у боротьбі з корупцією. Однак статус України як партнера по розширеним можливостям не зумовлює ніяких рішень щодо членства в НАТО

Теги по теме
Украина НАТО
Источник материала
loader
loader