Звільнення учнів від ДПА: освітній омбудсмен пояснив усі деталі нововведення
Звільнення учнів від ДПА: освітній омбудсмен пояснив усі деталі нововведення

Звільнення учнів від ДПА: освітній омбудсмен пояснив усі деталі нововведення

Зовнішнє незалежне оцінювання обов'язкове для тих, хто має бажання вчитися у закладах вищої освіти. Від проходження державної підсумкової атестації звільняються ті, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти: школярі, студенти коледжів, профтехнічних закладів освіти.

Про це в ефірі Сніданку з 1+1 розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

За його словами, до кінця червня всі мають отримати свідоцтва про повну загальну середню освіту разом з додатками, де буде написано, що випускник звільнений від ДПА.

"Вчора на Комітеті Верховної Ради з питань освіти була дискусія, чи може звільнений від ДПА поставити все ж оцінку ЗНО в додаток до свідоцтва. Депутати погодилися, що таку можливість варто надати, якщо людина цього забажає. Механізм доручено опрацювати Міністерству освіти. Має це виглядати так: у червні всі отримують свідоцтва і додатки, людина здає ЗНО, а після того вирішує, чи хоче вписати в додаток оцінку ЗНО, може це зробити. Процедуру зараз встановлюють", - каже омбудсмен.

Він наголосив, що ЗНО, як інструмент доступу до вищої освіти, недоторкане. "Жодним чином потрапити до університету чи академії повз ЗНО не вийде", - зазначає Сергій Горбачов.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський пропонує цього навчального рокускасувати обов'язкове зовнішнє незалежне оцінювання, щоб його складали лише за власним бажанням. Глава держави вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт.

Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання триватиме від 25 червня по 17 липня, додаткова - від 24 липня до 10 серпня. 

Источник материала
loader
loader