Росія хоче провести голосування щодо змін до Конституції РФ на окупованому Донбасі: реакція МЗС
Росія хоче провести голосування щодо змін до Конституції РФ на окупованому Донбасі: реакція МЗС

Росія хоче провести голосування щодо змін до Конституції РФ на окупованому Донбасі: реакція МЗС

Росія готується до так званого народного голосування щодо змін до Конституції. Таке "голосування" вона планує провести й на окупованих територіях – в Криму та на Донбасі.

Свій намір провести "голосування" на українських територіях окупаційна російська влада пояснює наявність паспортів громадян РФ в жителів цих регіонів. В українському МЗС такі заяви російської сторони сприймають як чергову спробу порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Мова йде як про незаконну видачу російських паспортів жителям Донбасу, так і проведення голосування на окупованих територіях, яке не може бути визнано легітимним.

"Залучення до участі у російському референдумі власників незаконно виданих паспортів громадянина РФ у Криму та на Донбасі спотворює і ставить під сумнів результат загальноросійського голосування", – відзначили в українському МЗС.

При цьому українські дипломати нагадали, що рішення про масову видачу російських паспортів громадянам України на окупованих територіях Донбасу "становить грубе втручання у внутрішні справи та є продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу". І нагадують, що "результати цього незаконного голосування на території тимчасово окупованого Криму будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством".

Голосування в Росії за зміни до Конституції: коротко

  • На 1 липня в Росії заплановано загальноросійське голосування щодо ухвалення поправок до Конституції Російської Федерації.
  • Зміни зачіпають розділи про федеративний устрій країни, президента, Федеральне зібрання та уряду, судової влади та прокуратури, місцеве самоврядування. Загалом там 206 правок.
  • Серед іншого зміни до Конституції передбачають "обнулення" президентських термінів Путіна. Відтак він може знову обиратися на два терміни.
  • На відміну від референдуму, при загальноросійському голосуванні достатньо отримати просто більшість голосів при будь-якій явці. Голосування планується пакетом, зразу за декілька поправок.
  • Всеросійське голосування щодо змін до Конституції, які торкнуться і посади президента, спочатку планували провести 22 квітня, але через пандемію перенесли.
Теги по теме
Россия Новости Украины Новости политики МИД Украины Война на Донбассе Игорь Саджениця
Источник материала
loader
loader