В Київському патріархаті повідомили, хто був ініціатором справи проти Порошенка щодо Томосу
В Київському патріархаті повідомили, хто був ініціатором справи проти Порошенка щодо Томосу

В Київському патріархаті повідомили, хто був ініціатором справи проти Порошенка щодо Томосу

Справу про розпалювання міжнаціональної ворожнечі шляхом отримання Томосу і створення православної церкви України, у якій фігурує пʼятий президент Петро Порошенко, було відкрито нібито за заявою вірян УПЦ Київського патріархату.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті УПЦ КП.

"Це зробили віряни, права яких порушені. Патріарх Філарет не виступав проти існування Православної Церкви України, але він проти залежності цієї Церкви від Константинопольського Патріархату. Патріарх Філарет не виступав проти Томосу як такого, але він проти залежності ПЦУ від Константинопольського Патріархату, яка прописана в тексті Томосу. Документ не відповідає Томосам і статусу автокефальних Церков. Патріарх Філарет бореться із незаконним зняттям з реєстрації Української Православної Церкви Київського Патріархату, яка відбулася 30 січня 2019 року в часи президентства Петра Порошенка. Вибирати релігійну організацію – право вірян в демократичній державі", - сказано в повідомленні.

У церкві також пояснили, що метою кримінальної справи, є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства УПЦ КП, а не припинення діяльності ПЦУ.

Нагадаємо, 18 червня в Печерському райсуді Києві обирали запобіжний захід для п'ятого президента Петра Порошенка. Виступаючи у суді політик назвав інкриміновану йому справу щодо можливого порушення під час призначення заступником глави Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка "трешом" і заявив, що Зеленського ніхто не боїться.

Також Порошенко повідомив про справу проти нього за розпалювання міжрелігійної ворожнечішляхом отримання Томосу і створення православної церкви України. У ДБР згодом підтвердили, що дійсно існує щодо цього провадження.

Під час судового засідання Державне звинувачення змінило своє клопотання про обрання п'ятому президенту України Петру Порошенку запобіжного заходу на особисте зобов'язання. І суд переніс засідання на 1 липня. 

Відео Кримінал за Томос: генпрокурорка підтвердила порушення справи проти Порошенка

Генпрокурорка Ирина Венедіктова підтвердила, що слідство у справі про розпалювання міжрелігійної ворожнечі під час створення православної церкви України триває. Раніше Петро Порошенко заявив про порушення проти нього ще й такого провадження. За інформацією ТСН, його ще торік відкрила СБУ - за зверненням парафіян Київського патріархату.

Кримінал за Томос: генпрокурорка підтвердила порушення справи проти Порошенка
Источник материала
loader
loader