21 червня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити
21 червня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

21 червня 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити

21 червня – 172-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 193 дня. В XX і XXI століттях цей день відповідає 8 червня Юліанського календаря.
В Україні святкують День батька / ua.depositphotos.com

Яке свято 21 червня 2020

У цей день світ відзначає День селфі, Всесвітній день рукостискань, Міжнародний день футболки, Міжнародний день йоги, Всесвітній день жирафів, Міжнародний день скейтбордингу, День солідарності атеїстів, Всесвітній день гуманістів, Всесвітній день гідрографії.

В Україні святкують День медичного працівника та День батька, у Вірменії - День авіації, у США - День персиків з кремом, День смузі, у Киргизстані - День працівників водного господарства, у Франції - Свято музики, в Того - День мучеників, на Кубі - День посадки дерев, у Ірландії, Британії - День особистих роздумів, в Болівії - Андо-амазонський Новий рік, в Гренландії - Національний день, у В'єтнамі - День журналістів, у Канаді - День аборигенів.

Пам'ятні дати 21 червня, річниці та події

У 1893 році в цей день перше колесо огляду - «Чортове колесо» - було презентовано на Всесвітній виставці в Чикаго. Історія така: у 1891 році організатори цього заходу, запланованого на 1893 рік, оголосили конкурс на найкращий проект спорудження, яке могло б стати «візитною карткою» майбутньої виставки за своїми масштабами затьмарило б Ейфелеву вежу - «цвях» Всесвітньої виставки 1889 року у Парижі. Від інженерів з усього світу надійшла маса заявок. В основному пропонувалося побудувати ще більш високу вежу. Але молодий інженер з Іллінойсу Джордж Ферріс запропонував побудувати гігантське колесо огляду з кабінками для людей. Інженери вважають його ідею абсурдною. Але він не здавався. Витратив 25 тисяч доларів власних коштів на створення креслень і розробку точних специфікацій споруди, і в результаті адміністрація виставки погодилася. Було, правда, одна умова: на відміну від Ейфелевої вежі, будівництво якої частково фінансував уряд Франції, Джордж Ферріс повинен був сам знайти гроші для спорудження свого дітища. Більшість деталей майбутнього колеса було виготовлено в Детройті, а потім на поїздах їх доставили в Чикаго. Колесо Ферріса мало діаметр 80 м і сиділо на осі довжиною майже 14 м і діаметром до 2 м. 36 кабінок вміщували по 60 відвідувачів кожна. Маса всієї споруди становила 4100 тонн. Всього на будівництво колеса було витрачено 250 тисяч доларів. 21 червня 1893 року атракціон відкрився для публіки. За весь час виставки на колесі прокотилися майже 1,5 млн відвідувачів, заплативши за 10-хвилинну поїздку 50 центів. Це принесло організаторам майже 730 тисяч доларів прибутку - по тим часам захмарні гроші.

В 1913 році вперше жінка зробила стрибок з парашутом з аероплана. Вісімнадцятирічна американка Джорджія Бродвик на прізвисько Крихітка, використовуючи п'ятикілограмовий шовковий парашут, стрибнула з висоти 305 метрів з літака, пілотованого Гленном Мартіном, і благополучно приземлилася на полі аеродрому Гріффіт-Філд в Лос-Анджелесі.

У 1948 році фірма грамзапису «Columbia Recording Corporation» випустила на ринок довгограючі платівки, на кожній стороні яких можна було записати 23 хвилини музики. Це було справжньою революцією в музичній індустрії. На зміну колишнім важким і крихким дискам з однією пісенькою на стороні прийшли вінілові альбоми. «Columbia Recording Corporation» запросила на презентацію півсотні кореспондентів провідних американських газет. Поруч з колоною висотою 2,5 метра, складеною із звичайних платівок зі швидкістю обертання 78 обертів на хвилину, стояла 40-сантиметрова чарочка дисків нового типу, на 33,3 обороту. Після того як відзвучала перша мелодія - мі-мінорний концерт Мендельсона - зал вибухнув оплесками. 23-х хвилинний концерт вмістився на одній стороні нової платівки 12-дюймового діаметра, тоді як старих знадобилося б не менше трьох, причому з перевертанням. З появою довгограючих грамплатівок стали скорочуватися тиражі швидких - 78 обертів на хвилину, і наприкінці 1960-х років їх виробництво остаточно згорнули. А сьогодні все грамплатівки стали раритетом...

У 2004 році в цей день перший в світі приватний керований космічний корабель «SpaceShipOne» вийшов у космос.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 21 червня вшановує пам'ять великомученика Феодора Стратилата / ua.depositphotos.com

Православна церква 21 червня вшановує пам'ять великомученика Феодора Стратилата, Гераклийского. У народі день назвали Федір Колодезник. 21 червня вибиралося місце для майбутніх колодязів.

Що сьогодні не можна робити

Не варто будувати плани на майбутнє, а також не можна пити спиртне.

Прикмети на 21 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- роса - буде хороший урожай конопель і льону;

- грозовий день – буде поганий сінокіс;

- ранкова гроза – погана прикмета для сінокосу.

21 червня іменини

Іменини у Василя, Костянтина, Федора, Єфрема і Павла.

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом