Адвокати та зґвалтована у Кагарлику дівчина вперше дали пресконференцію: про що розповіли
Адвокати та зґвалтована у Кагарлику дівчина вперше дали пресконференцію: про що розповіли

Адвокати та зґвалтована у Кагарлику дівчина вперше дали пресконференцію: про що розповіли

Адвокатки зґвалтованої поліцейськими у Кагарлику дівчини 25 червня під час пресконференції на тему "Поліція має захищати, а не катувати" за участі народних депутаток та самої постраждалої Нелі Погребицької розповіли про хід справи, погрози від підозрюваних та стан і побоювання дівчини.

ТСН.ua зібрав усе, про що розповіли захисниці та народні депутатки, в одному матеріалі.

 

  • Дівчина боїться за своє життя і за родину через погрози одного з фігурантів, Миколи Кузіва, які пролунали після його арешту.
"Ми думали, чи варто їй зустрічатися та розмовляти з журналістами. Але через те, що вона перебуває у дуже серйозному і психологічному важкому стані, і вона за себе боїться і за свою родину. Коли заарештовували одного з фігурантів, Миколу Кузіва, він чітко сказав - "я скоро повернуся і ви зрозумієте, ви тоді отримаєте". Погрози ці лунали і сама Неля і її родина боїться"
заявила адвокатка постраждалої Олена Сотник
  • Адвокатки заявили, що хронологія подій розпочалася раніше: перед зґвалтуванням дівчини її матір подавала заяву до поліції про погрози з боку одного з підозрюваних, яку проігнорували. "Хронологія подій почалася не 24 травня. Хронологія подій почалася набагато раніше. Неліна мама ще 13 травня подала заяву про погрози Миколи - одного з підозрюваних. І ця справа жодним чином не мала належної реакції", - наголосила Сотник.
  • Поліціянти з Кагарлика вчиняли незаконні дії і щодо неповнолітньої сестри зґвалтованої. Фактично її викрали і вчиняли слідчі дії без будь-яких підстав.
  • Адвокатки Нелі Погребицької також заявили, що обіцяну охорону потерпілій держава так і не надала і, що вони вимагатимуть від правоохоронних органів надати її.
"Нелі потрібна якісна, цілодобова охорона. А їй сказали – ми дамо вам тривожну кнопку, але до найближчого відділку поліції 130 км. Охорони немає, тому що охоронювана особа має забезпечувати диванчик та харчування"
заявила народна депутатка Анастасія Радіна. 
  • Захисниці стверджують, що низка потенційно важливих для справи людей ще не допитані, а у відділку, коли там відбувалися катування, "було на той момент не двоє людей". "Перевірка (працівників відділку - ред.) йде. Найближчим часом будуть її результати. Ми будемо подавати клопотання про додаткові допити, тому що ми бачимо з матеріалів справи та показань потерпілих, що низка осіб ще не допитані. Ми не правоохоронці, ми не слідчі, але ми зробимо все, аби нові факти, якщо їх ще немає у справі, з'явилися і були доведені", - сказала адвокатка Олена Сотник.
  • Розповіли на пресконференції і про результати експертиз, які, на думку адвокаток, затягують. 
"На сьогодні ключовими у цій справі є експертизи. Тому що експертизи доводять ті обставини, на які посилаємось ми, як сторона потерпілої. На превеликий жаль, і для мене це дивно, не тому, що це резонансна справа. Загальна практика говорить про те, що подібні експертизи максимум у таких справах - це два тижні. Вже пройшов місяць, а у нас є результати далеко не всіх експертиз. Зараз призначаються додаткові, теж дуже важливі, які остаточно встановлять факт зґвалтування"
заявила Олена Сотник.
  • Також було сказано і про те, що справу можуть перекваліфікувати і повернути до неї знову статтю, яка була виключена. "Ми вчора отримали останні дані матеріалів, судячи з того, що є дві експертизи, скоріш за все будемо радитися про перекваліфікацію і повернення 365 статті (ред. - Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу)", - заявила одна з адвокаток потерпілої.
  • Олена Сотник повідомила і про тиск на ключового свідка у справі, який є підозрюваним у іншому провадженні, яке розглядає Кагарлицький відділок поліції, що є конфліктом інтересів. Тому важливо, щоб справа про зґвалтування розглядалася і слухалася у Києві. 
"Є ризик того, що маленькі справи, з яких почалася ця історія, про крадіжку газонокосилки... У цій справі проходить як підозрюваний один із потерпілих, тобто друга людини, яку били і катували у відділку. Мені здається, що не дуже прийнятно, що ці справи продовжують розслідуватися в Кагарлику. Я вважаю, що це однозначний конфлікт інтересів. Це процесуальний тиск на потерпілого в цій справі, тому що в тій маленькій (справі, - ред.) він підозрюваний. Знаючи нашу систему, ми не можемо гарантувати, що там йому не кажуть: "Слухай, ти там перестаєш давати свідчення, а ми тут не переслідуватимемо тебе по цих кримінальних провадженнях"
розповіла адвокатка.
  • На пресконференції також були озвучені претензії до колишнього адвоката потерпілої Євгена Мельниченка, який за словами депутатки Олександри Устінової, "схоже він знайомий пана Геращенка" та гальмував справу. "Це адвокат, який за три тижні не подав жодного клопотання у справі і не ознайомився з матеріалами. Три тижні адвокат не брав до рук документів. Не було подання жодного клопотання ні про проведення експертиз, ні щодо слідчих дій. Адвокат навіть не їздив з потерпілою на допит. Ми чудово розуміємо, що це було зроблено спеціально для того, щоб спускати це на гальмах", - заявила народна обраниця. 

Нагадаємо:

  • У місті Кагарлик Київської області 25 травня внутрішня безпека Нацполіції затримала двох поліцейськихмісцевого відділення за підозрою у зґвалтуванні 25-річної дівчини.
  •  У Державному бюро розслідувань розпочали розслідування та оголосили підозру 29-річному оперативнику Сергію Сулимі та 35-річному начальнику сектору кримінальної поліції відділення Миколі Кузіву.
  •  26 травня обом поліцейським обрали запобіжний захід на два місяці у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.
  • 22 червня Апеляційний суд м. Києва розглянув апеляційні скарги адвокатів підозрюваних щодо зміни останнім запобіжного заходу і ухвалив рішення залишити колишніх копів під вартою.

Відео Від рук копів у відділку Кагарлика постраждала не лише 26-річна жінка

Від рук кагарлицьких копів постраждала не лише 26-річна жінка. Слідство отримало інформацію про інші випадки знущань. Після розголосу історії у Кагарлицькому відділку до Державного бюро розслідувань звернулися ще троє потерпілих.

Від рук копів у відділку Кагарлика постраждала не лише 26-річна жінка
Источник материала
loader
loader