В Україні відбувся форум Meat.
Online, де експерти та лідери м’ясної галузі обговорили питання формування цін на свинину, курятину та яловичину в Україні.
Про це повідомляє agronews.
Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко заявив, що свинина чим далі стає делікатесом для українців через високу ціну на неї.
«Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» працюють з усіма видами м’яса.
Свинина, курятина, яловичина є обов’язковими елементами для м’ясопереробки.
Якщо охарактеризувати виробництво свинини, курятини, яловичини, то в загальному виробництво яловичини вдвічі менше, ніж свинини, а виробництво свинини – вдвічі менше, ніж курятини», – прокоментував Бабенко.
Він наголосив, що безумовним лідером серед видів м’яса є курятина.
В Україні лише поголів’я птиці майже відновилося до рівня 1991 року.
Успішною є та галузь, яка забезпечує внутрішній ринок і надлишок експортує.
То експорт курятини з України так само у співвідношенні є вдесятеро більшим, аніж експорт яловичини.
І, на жаль, свинина експортується вдесятеро менше, від експорту вже яловичини.
Отже ми бачимо значні успіхи на внутрішньому і на зовнішніх ринках виробників курятини і провал у вирощуванні свиней.
Поголів’я свиней в Україні, на відміну від птиці, в 3,5 рази менше ніж було на 1991 рік – 5,7 млн голів проти 20 млн голів.
«Є нестабільна ситуація з яловичиною, яка обумовлена різними факторами.
На жаль, збільшилися об’єми імпорту свинини, що є ознакою неконкурентоспроможності українського свинарства.
Про програш свинини говорить так само і дуже низьке її споживання поміж інших сусідніх країн.
В Україні споживання цього виду м’яса на одну людину зменшилося до 15 кг – це при тому, що в сусідніх країнах воно становить: у Росії – 30 кг, у Білорусі – 38 кг, у Польщі – 41 кг», – підкреслив Бабенко.
За словами виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» баланс цих видів м’яса наступний.
Лідером є курятина, вона ефективна, низька за собівартістю, конкурентоздатна на внутрішньому і на зовнішньому ринках.
Є яловичина, яка доступна за ціною, але її споживання в Україні є традиційно меншим.
Є свинина, яка поступається дуже сильно курятині, як в ефективності вирощування, собівартості і відповідно ціні.
Саме свинина програє в поставках на внутрішній і зовнішній ринки, не використовує можливість, яка зараз відкрита свинарям всього світу у зв’язку зі світовим дефіцитом свинини у розмірі 10 млн тонн.
Українські свинарі на цьому не заробляють і свинину не експортують, більше того – росте імпорт.
Андрій Науменко, засновник «ТМ Skott Smeat», керівник «Лубним’ясо», також вважає, щоситуація плачевна.
Адже яловичини і свинини може просто не стати в Україні.
«Якщо хтось активно почне їсти українську яловичину або свинину за кордоном, то, наприклад, китайці з’їдять українську свинину за 2 тижні, й українці змушені будуть купувати м’ясо за кордоном.
Тому що в Україні свиней майже бракує, , поглів’я менше 4 млн.
голів на свинокомплексах.
Те саме стосується яловичини, поголів’я 3,7 млн.
для країни – це мало, адже ми їх можемо вибити за рік чи за два роки, і не буде української яловичини.
Тому потрібна підтримка держави», – прокоментував Науменко.
Він підкреслив, що в Україні не було культури споживання яловичини.
Ситуація почала змінюватися з 2007 року, коли завозили яловичину з Америки та з Австралії.
Виконавчий директор Асоціації «М’ясної Галузі» Микола Бабенко охарактеризував стан закупівельних цін на курятину, яловичину та свинину: «Безумовно, купівельна спроможність грає свою ключову роль.
Ми побачили, що споживання свинини раптово впало на третину після спекулятивного підняття цін на живих свиней на початку карантину з 45 до 52 грн/кг, і свинину замінила курятина, тому що вона більш маневрена і в собівартості, і в ціні», – сказав Бабенко.
Бабенко розповів, що в карантин роздрібна ціна на тушку курки зменшилась до 40 грн/кг.
Це дешевше, ніж коштували свині живою вагою для м’ясопереробних підприємств.
Зменшення купівельної спроможності населення працює не на користь виробників свинини.
Проблема у високій ціні, а висока ціна обумовлена високою собівартістю вирощування свиней і перевитратами 8 млрд грн на корми і ліки у свинарстві.
Він наголосив, що в Євросоюзі ціни на свинину за 2019 рік піднялися на 48%, то навіть зараз імпортована свинина в напівтушах для м’ясопереробних підприємств обходиться на 17% дешевше, з ПДВ це – 58 грн.
Вартість свинини у напівтушах, із свиней українських свинокомплеків, становить 68 грн.
«Якщо зробити перерахунок на живу вагу, то можна сказати, що європейська свинина у живій вазі зараз коштує 38 грн., тоді як українські переробні підприємства платять за українських свиней в середньому за рік по 45 грн.
Висока собівартість і ціна стримує споживання свинини і фактично розвиток галузі.
Таким чином, свинина стає делікатесом для українців», – підсумував Бабенко.
Однозначно – ні.
До 2014 року Україна входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі.
Детально про ситуацію на ринку свинини розповів генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.