Виключити з Конституції особливий статус російської мови неможливо — Медведчук
Виключити з Конституції особливий статус російської мови неможливо — Медведчук

Виключити з Конституції особливий статус російської мови неможливо — Медведчук

Внесення змін до статті 10 Конституції України щодо вільного розвитку, використання і захисту в країні російської мови, повністю виключено. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив голова Політради партії "Опозиційна платформа  За життя", народний депутат Віктор Медведчук.

"Теоретично це можливо, практично – не може мати місце по одній простій причині: коли Конституція приймалася в 1996 році, законодавці мудро передбачили низку питань, що стосуються внесення змін до Конституції. Був виділений в окрему категорію статус змін до Конституції, що стосується норм, передбачених розділами I, III і XIII. Ми зараз говоримо про розподіл І – статті 10 Конституції. У неї можна внести зміни тільки у тому випадку, якщо в парламенті набереться 300 голосів, а потім це буде підтверджено на всеукраїнському референдумі", – пояснив парламентарій. Віктор Медведчук

Політик переконаний, що на сьогодні набрати в парламенті 300 голосів за виключення з Конституції норми про особливий статус російської мови неможливо, оскільки в Україні багато російськомовних громадян.

"Практично сьогодні це зробити неможливо, тому що прихильників російської мови велика кількість, і ця кількість не дасть можливості підтвердити це на референдумі. Фактично про це свідчать всі соціологічні дослідження, проведені за останній місяць", – резюмував Віктор Медведчук. Віктор Медведчук

Варто зауважити, згідно зі статтею 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. При цьому держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Крім того, в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Теги по теме
Виктор Медведчук Оппозиционная платформа - За жизнь
Источник материала
Поделиться сюжетом