RAB-тариф від Регулятора – симуляція, а не стимуляція інвестицій в електромережі, – експерт Інституту Кеннана
RAB-тариф від Регулятора – симуляція, а не стимуляція інвестицій в електромережі, – експерт Інституту Кеннана

RAB-тариф від Регулятора – симуляція, а не стимуляція інвестицій в електромережі, – експерт Інституту Кеннана

В Україні існує критична проблема зносу електромереж. Її рішенням стане зміна тарифного регулювання на користь RAB-тарифу. Але країна з 2012 року не може запровадити дієву методологію, яка буде цікава для інвесторів. Про це говорить Адріан Прокип, старший науковий співробітники Інституту Кеннана (США) експерт з енергетики Українського інституту майбутнього на міжнародному вебінарі Securing Capital Investment in Ukraine’s Electric Grid (Обесчпечение капітальних інвестицій в електричні мережі України: дорога в майбутнє), організованому Центром відносин США-Україна (CUSUR).

Прокип стверджує, що показники відсутності світла у споживачів України найвищі в Європі. Кожні кілька хвилин кінцевий споживач залишається без електрики протягом року: «В Україні це майже 700 хвилин, в Румунії - це 306 хвилин, а в Німеччині – 12 хвилин. Всі ці проблеми є результатом зносу і застарілої мережі, рівень зносу якої в даний час складає близько 60-70%».

На думку експерта, причина цього поганого стану електромереж полягає в тому, що в Україні інвестиції на один кілометр дуже малі. Щорічно вони становлять 200-250 на кілометр, тоді як у Румунії – 1000 доларів, у Польщі – 1300 доларів, а в Німеччині – 1600 доларів, у Великобританії - 6000 доларів на один кілометр. Таким чином, найнижчий рівень інвестицій фактично призводить до низької якості послуг електропостачання.

Вирішенні проблеми Прокип бачить у переході на стимулююче тарифоутворення (RAB-тариф) за прикладом європейських країн. В Україні необхідність RAB-переходу обговорюється з 2012 року. Але до активних рассмотрениям прийшли тільки в 2017 році:

«У запропонованому в 2017 році підході Регулятора використовується однакова норма прибутку для існуючих і нових активів, і вона має становити 12,5%. Але в той момент, коли почалося активне обговорення, експерти та лідери думок почали говорити, що цей підхід вплине на ціни для споживачів. Це зупинило прийняття такого підходу», - ділиться Прокип.

Експерт заявляє, що зараз у нас проходить 3-й раунд обговорень RAB-тарифу. Регулятор запропонував ще одну систему - 1% від норми прибутку для існуючих активів. І 15% на нові активи. На думку Адріана Прокипа – цей підхід не дасть можливість залучати інвестиції в потрібному обсязі.

Проводячи аналогію з підрахунками пропозиції регулятора 2017 року, експерт заявляє, що до 2030 року з такими нормами окупності енергорозподільчі компанії зможуть виділити лише 30% необхідних інвестиційних ресурсів для реінвестування. Таким чином, якщо сьогодні пропоновані ставки та умови ще нижче - це означає, що ситуація із залученням коштів не буде краще.

«Я б назвав це симуляцією, а не стимуляцією. Тому, що при введенні RAB норма дохідності становить 1% від існуючого активу. Всі існуючі активи розподільної мережі будуть вважатися старими. І тільки в тому випадку, якщо компанія інвестує в якісь нові об'єкти, ці об'єкти будуть вважатися новими, і тільки для цих об'єктів буде використовуватися норма прибутку 15%», - зазначає Прокип.

Експерт підкреслив, що норма прибутку повинна бути близька до вартості капіталу, тому що закордонні компанії приймають рішення інвестувати, порівнюючи вартість кредитів і варіанти реінвестування грошей в інші варіанти.

Нагадаємо, Деніел Вітт, президент Міжнародного центру з податків та інвестицій (ITIC), заявив, що нинішній стан зношеної української електромережі радянських часів ставить під загрозу розвиток промисловості в Україні. Щоб поліпшити якість життя, українцям потрібно модернізувати електромережу.

Источник материала
Поделиться сюжетом