Зеленський окремим указом вивів Україну зі ще однієї угоди СНД
Зеленський окремим указом вивів Україну зі ще однієї угоди СНД

Зеленський окремим указом вивів Україну зі ще однієї угоди СНД

Президент України Володимир Зеленський 7 липня підписав указ про вихід України з угоди щодо створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки країн – членів СНД (Співдружності незалежних держав).

Відповідний указ опубліковано на офіційному сайті глави держави. У тексті мовиться, що Зеленський, підписуючи його, керувався Конституцією України та Віденською конвенцією про право міжнародних договорів.

"Постановляю: Вийти з Угоди про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, учиненої 5 грудня 2012 року в Ашгабаті", – мовиться в указі.

МЗС тепер має лишень повідомити виконком СНД про вихід України з угоди.

СНД та вихід з організації України: про що слід пам'ятати

СНД – це Співдружність Незалежних Держав. Заснували її після того, як розвалився СРСР, політики, яким здавалося, що тісна політична та економічна співпраця пострадянських країн – це хороший варіант. 

12 із 15 колишніх республік СРСР протягом 1991 – 1993 років увійшли до СНД (проігнорували процес країни Балтії.). А після того, як Росією почав правити Путін, СНД потрохи почало розвалюватися та втрачати значення.

Зі Співдружності вийшли Туркменістан, Грузія, і, зрештою, Україна

  • Україна з 2014 року, після агресії Росії, взяла курс на вихід з СНД. Відповідно, і внески сплачувати припинила.
  • 6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією з 1 квітня 2019 року. 10 грудня п’ятий президент Порошенко документ підписав.
  • Тоді ж Служба зовнішньої розвідки України розпочала процедуру виходу з угоди про співпрацю в царині розвідки із країнами СНД. А в січні 2019 Україна вийшла з економічної угоди СНД.

Отже, наразі Україна юридично вже не є державою-членом СНД, але все ще має статус держави-засновниці та держави-учасниці.

Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины Новости политики Президент Украины Олесь Друкач
Источник материала
loader
loader