Вчені виявили позитивний вплив пробіотиків у лікуванні депресії
Вчені виявили позитивний вплив пробіотиків у лікуванні депресії

Вчені виявили позитивний вплив пробіотиків у лікуванні депресії

Дослідники з Медичної школи Брайтона і Сассекса у Великій Британії дослідили пробіотики і виявили, що вони можуть створити позитивний ефект у лікуванні депресії та тривожного стану.

Про це пише IFL Science.

Дослідники з Медичної школи Брайтона і Сассекса в Великій Британії розглянули сім різних наукових досліджень, в яких оцінювався рівень тривоги і/або депресії після курсу пробіотиків і/або пребіотиків, продуктів харчування або добавок, які викликають зростання або активність корисних мікроорганізмів в мікробіома кишківника.

Всі ці дослідження показали "значне поліпшення" симптомів депресії під час вимірювання ефекту від прийомання пребіотиків та пробіотиків порівняно з відсутністю лікування або плацебо. Незважаючи на цей очевидний успіх, докази не були достатньо переконливими, щоб зробити висновок, що вони допомогли ослабити тривогу.

У дослідженні розглядалися 12 пробіотичних штамів, причому деякі досліджували тільки один пробіотичний штам, а інші вивчали комбінації декількох штамів, включаючи Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei і Bifidobacterium bifidium. З цієї групи 11 з 12 пробіотиків виявилися потенційно корисними.

В огляді не вказано, чому пробіотики полегшують депресію, але дослідники спираються на попередні дослідження, щоб пояснити, чому це може допомагати. Кишечник і мозок глибоко переплетені через кишківниково-мозкову вісь.

Вважається, що кишкові мікроби можуть допомогти у виробництві або модифікації певних нейроактивних з'єднань.

Варто також пам'ятати, що кишківник - це, по суті, "другий мозок організму", забезпечений власною мережею з сотень мільйонів нейронів, які грають роль у взаємодії між мікроорганізмами і настроєм.

Експерти попередили, що дослідження були відносно невеликими і короткостроковими, тому наразі їх слід розглядати лише як попередні дані. Вони також попередили, що тим, хто страждає від депресії, не варто одразу йти до магазину та запасатися пробіотиками.

 

Було показано, що досліджувані пробіотики не посилювали депресію і не викликали інших побічних ефектів, тому навряд чи хтось з депресією, що пробує пробіотики, буде відчувати шкоду від додавання їх до рекомендованого лікарем лікування. Але ми не знаємо, чи будуть працювати добавки, саше і кисломолочні продукти, які ви знайдете на полицях супермаркетів, або тільки ті пробіотики, які використовуються в наукових дослідженнях. 
професор дієтології Кевін Уїлан, який не брав участі в дослідженні

Нагадаємо, вчені виявили високий ступінь кореляції між здоров'ям кишківника і психічним здоров'ям. Так, люди із запальним захворюванням кишківника (ЗЗК) частіше ризикують захворіти на деменцію. 

Источник материала
Поделиться сюжетом