"Погрожував і хотів лише одного": Зеленський розповів про перемовини з Кривошем щодо звільнення заручників
"Погрожував і хотів лише одного": Зеленський розповів про перемовини з Кривошем щодо звільнення заручників

"Погрожував і хотів лише одного": Зеленський розповів про перемовини з Кривошем щодо звільнення заручників

Щонайменше сім хвилин президент України Володимир Зеленський вів перемовини із підозрюваним у тероризмі Максимом Кривошем, який впродовж вівторка, 21 липня, утримував у заручниках пасажирів автобуса у Луцьку.

Про це голова держави розповів у коментарі для "Української правди".

За словами Зеленського, в уряді розглядали можливість здійснення "швидкого" штурму, однак, зупинилися на перемовинах. "Я впевнений, що він був би результативним, але завжди є небезпека, що можуть загинути люди", - пояснив президент.

За його словами, впродовж приблизно дев'яти годин із Кривошем розмовляли перемовники, зокрема психологи, однак чоловік "погрожував" та "хотів лише одного: щоб його вимоги були виконані".

"Я захотів поговорити з цією людиною по телефону і спробувати (зробити так - ред.), щоб він відпустив людей, - розповів Зеленський. - Мене попередили, що він говорить з усіма 10-15 секунд. Ми з ним говорили 7-10 хвилин. Ми домовилися про те, що він зробить перший крок".

Так, Кривош погодився відпустити трьох людей, зокрема дитину та вагітну жінку. "У нас була інформація про пораненого, - зазначив голова держави. - Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф".

Як розповів український президент, чоловік погодився відпустити усіх людей у разі, якщо Зеленський оприлюднить у Мережі відеозапис із закликом переглянути кінострічку "Земляни".  

"Приблизно так і відбулося. Десь 30-40 хвилин було і він відпустив заручників. І для мене все це очевидно. Це очевидні для мене кроки. Якщо ми можемо щось робити без штурму, якщо ми можемо не ризикувати життям навіть однієї людини", - наголосив Зеленський. 

Він також відмітив, що водночас зі спецоперацією відбувалася зустріч із президенткою Швейцарії Симонеттою Соммаругою. 

"Брали перерви, вона все розуміла, тому що ми тримали все на контролі: що відбувається. Тому що були дійсно трішечки незрозумілі вимоги, через що це відбувається. Треба було зрозуміти. Якщо навіть говорити про вимоги, то чи відпустить він людей. Потім з'явилася інформація, що замінування йде не тільки цього автобусу, але ще в Луцьку є такі місця", - згадав очільник країни.

Нагадаємо, що 21 липня близько 9:00 у Луцьку чоловік зі зброєю захопив автобус "Берестечко - Краснилів" із пасажирами. Він сам зателефонував о 9:25 до поліції та представився ім'ям Максим Плохой. Пізніше стало відомим його справжнє прізвище - Кривош.

Чоловік оприлюднив у соцмережі свої вимоги, у яких йшлося, що керівні особи держави мають викласти у Мережу відео, у якому кажуть, що вони "терористи - у законі". Від президента Володимира Зеленського він вимагав публікації відеозвернення з текстом: "Фільм "Земляне" 2005 року - дивитися всім". 

Близько 15:20 Кривош кинув з автобуса невстановлений вибуховий пристрій - пролунав вибух. Ніхто не постраждав.

Близько 20:40 так званий "луцький терорист" відпустив трьох заручників - бабусю, вагітну жінку та дитину. Водночас президент України Володимир Зеленськийвиконав його вимогу і виклав відеозапис, а в коментарях - скріни решти тексту Кривоша. 

Близько 21:45 Арсен Аваков повідомив, що Максима Кривошазатримали, а усіх 13 заручників - відпустили. Одразу після закінчення операції Зеленський видалив записане відео із соцмереж.

В заручниках у Кривоша було 13 людей. У МВС зазначили, що вони неушкоджені.

Більше читайте у хроніці подій ТСН.ua.

Відео Закінчення спецоперації: що відбувається у центрі Луцька та чи є доступ до автобуса  

У центрі Луцька вже зняли деякі кордони, і журналісти ТСН змогли наблизитися до автобуса, який став пасткою для десятка людей на 13 годин. Що відбувається в центрі міста - дивіться у прямому включенні.

Закінчення спецоперації: що відбувається у центрі Луцька та чи є доступ до автобуса  
Источник материала
loader
loader