Голова МЗС Польщі пояснив, чому "Люблінський трикутник" – не просто формалізована інституція
Голова МЗС Польщі пояснив, чому "Люблінський трикутник" – не просто формалізована інституція

Голова МЗС Польщі пояснив, чому "Люблінський трикутник" – не просто формалізована інституція

Новий формат українсько-польсько-литовської співпраці "Люблінський трикутник" передбачає створення в МЗС країн посад офіцерів зв’язку та консультації на рівні міністрів та директорів департаментів.

Про це заявив у вівторок, 28 липня, керівник польської дипломатії Яцек Чапутович, пише "Укрінформ".

"Ми домовилися про регулярні зустрічі у форматі міністрів закордонних справ, домовилися створити посади офіцерів зв’язку в наших міністерствах.

Зустрічі також проводитимуться на рівні директорів департаментів і, можливо, ця співпраця розширюватиметься також на інші інституції", – поінформував Чапутович.

Очільник польської дипломатії наголосив, що завдяки запровадженню відповідних механізмів три країни будуть у змозі реалізовувати цілі щодо розвитку Східного партнерства, ефективної боротьби з пандемією коронавірусу, підтримки європейських та євроатлантичних прагнень України, а також співпраці в рамках ініціативи Трьох морів.

"Ми плануємо також активно діяти в економічній сфері, вже зараз триває активна міжпарламентська співпраця, існує Лит.

Укрбриг, який ми сьогодні відвідаємо.

Це з’єднання є вдалим форматом співпраці на східному фланзі НАТО", – констатував Чапутович.

Польський міністр зауважив, що "Люблінський трикутник" не буде формалізованою інституцією, а неформальною платформою до регулярних зустрічей та обміну інформацією.

Він також висловив сподівання, що наступна тристороння зустріч відбудеться у Києві, де одним з основних питань буде спільна боротьба з російською дезінформацією.

Своєю чергою, після прес-конференції керівник українського МЗС Дмитро Кулеба додав, що Україна прагне вступати в європейські об'єднання, але також повинна сама ініціювати нові формати в Центральній Європі і "виступати з позиції країни, яка здатна не тільки йти за кимось, але і вести за собою".

За словами Кулеби, друге засідання учасників проведуть уже в Україні.

Источник материала
loader
loader